Patria (Patria Finance)
Z domova  |  08.03.2018 15:50:07

Zeman v inauguračním projevu útočil na Bakalu, média, mluvil i o budoucnosti


Prezident Miloš Zeman ve svém dnešním inauguračním projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu ostře a obsáhle zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do jeho vydavatelského domu, ale i na Českou televizi. V pohledu do budoucna uvedl, že plánuje podporovat aktivní občanství včetně přímé demokracie. Pozitivně hodnotil své cesty do krajů a setkávání s občany z posledních pěti let. Hodlá pokračovat v tom, co dělal v minulosti.

Zeman svůj projev rozdělil do dvou částí, v první rekapituloval své první volební období a odkazoval na svůj první inaugurační projev. Ve druhé části se zaměřoval na příštích pět let. K přítomným členům Parlamentu a hostům promlouval zhruba 35 minut, tedy více než dvakrát déle než před pěti lety.

Bakalu Zeman obvinil z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD, označil ho za velkou skvrnu. "Dokud tento problém nebude vyšetřen, pak nemůžeme tvrdit, že v České republice velká ekonomická kriminalita je minulostí a Viktor Kožený, skrývající se na Bahamách, nemá svého velkého nástupce právě v osobě Zdeňka Bakaly," uvedl. Dodal, že se na případ ptal ministra spravedlnosti i státních zástupců a dočkal se rozpačité odezvy. "Mrzí mě to a budu na to upozorňovat i nadále," řekl.

Prezident poté kritizoval i vybraná média patřící do Bakalova vydavatelství Economia. "Noviny jako Hospodářské noviny nebo týdeník Respekt nebo server Aktuálně.cz jsou ve vlastnictví Zdeňka Bakaly, nás každodenně poučují o tom, jak se máme chovat," uvedl. Dodal, že novináři Bakalova vydavatelství by neměli mít úctu veřejnosti a neměli by se brát vážně.

Při kritice veřejnoprávní televize Zeman odkázal na studii Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. "Která uvádí, že zpravodajství naší veřejnoprávní, vyvážené a objektivní České televize bylo v minulosti výrazně ovlivněno její příchylností ke straně TOP 09," uvedl. Někteří politici, zejména z TOP 09, ODS a KDU-ČSL opustili při této pasáži projevu sál.

Prezident zmínil, že v prvním volebním období doplnil Ústavní soud či bankovní radu České národní banky. Námitky proti osobnostem, které se rozhodl vyznamenat, označil za český folklór. "Kritiky jsou většinou ti, kdo by žádné vyznamenání nedostali, protože by pro to nebyl důvod," konstatoval. Rekapituloval také to, že absolvoval přes 4000 setkání, na kterých se mnohé naučil.

Pozitivně hodnotil Zeman svou ekonomickou diplomacii posledních pěti let a setkávání s občany. "V tomto úsilí chci nyní pokračovat. Bez kontaktu s občany není prezident plnohodnotným prezidentem," uvedl. Pokud se hlava státu považuje za součást vyvolené elity, je podle Zemana pouze ornamentem na státní budově.

Prezident v závěru projevu řekl, že chce ve druhém volebním období podporovat aktivní občanství. Vyslovil se mimo jiné pro zavedení prvků přímé demokracie, zejména přímé volby starostů a hejtmanů. Měli by jimi být ti, kdo na kandidátce vítězného uskupení dostali nejvíc preferenčních hlasů.

Prezident republiky Miloš Zeman ve Vladislavském sále Hradu složil ústavou předepsaný slib. Druhé funkční období začíná. Dík patří občanům! pic.twitter.com/glwC9FhRbp

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688