Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.03.2018 11:15:20

Marihuanová ETF: Proč jich v USA není víc?

První marihuanový EFT obchodovaný v USA je z pohledu spravovaných peněz jasný sukces. Během necelých čtyř měsíců, co je na trhu, přilákal prostředky v objemu více než 404 milionů dolarů. Veřejně obchodované fondy navázané na marihuanu na růžích v USA pořád ustláno nemají. Navzdory tomu, že konopí dopřává sluchu stále více amerických států,

Fond, o kterém je řeč, se jmenuje ETFMG Alternative Harvest ETF. Než na konci loňského roku změnil kabát, byl koncipován jako latinskoamerický nemovitostní ETF fond. S přívlastkem "marihuanový" je na trhu od prosince a výsledky, které zatím měl, ukazují, že o tento koncept je mezi investory zájem.



Záplava konkurenčních fondů s příchutí konopí se ale zatím nekoná. Jak je to možné?

Problémem může být právní status konopí v USA. Lékařská marihuana se smí předepisovat v 29 státech a v oblasti hlavního města Washingtonu. Rekreační užívání legalizovalo zatím devět amerických států. Na federální úrovni ale povoleno není a americké banky, které fungují jako správci cenných papírů daného burzovně obchodovaného fondu, z pochopitelných důvodů nestojí o to, aby se o cokoli protiprávního i jenom otřely.

Banky se příšerně zdráhají dělat obchody s marihuanovými společnostmi, i když ty se kytky třeba ani nedotknou,“ napsal web Green Market Report, který se specializuje na finanční informace o rychle rostoucím konopném odvětví.

Službu custodiana navíc u ETF obchodovaných v USA nelze přesunout za moře. Outsourcovat ji nejde ani do Kanady, kde si obchodování s určitými konopnými „étéefky“ už našlo svoje příznivce.

Rozdíl mezi oběma zeměmi by nemohl být větší i z jiného důvodu: Kanada se stane druhou zemí (po Uruguayi), která umožní legální užívání marihuany pro rekreační účely. Rekreační užívání marihuany hodlá legalizovat do letošního července a tamní sektor marihuany nyní prochází obdobím konsolidace. Příkladem budiž chystaná fúze pěstitelů marihuany Aurora Cannabis a jejího menšího konkurenta CanniMed Therapeutics, kterou vznikne jeden ze světových lídrů v tomto oborou.

V případě amerického obchodování s Alternative Harvest ETF je tomu tak, že v jeho podkladovém indexu nenajdeme podniky, které by marihuanu nebo produkty z ní přímo pěstovaly nebo se zabývaly jejich distribucí, pokud by to bylo v rozporu se státními a federálními zákony. Aktivity s legální vazbou na činnosti související s konopím už ale obsahovat může. Vyhráno mít v USA ale pořád nemusí. Bloomberg přišel v lednu se spekulací, že banka U.S. Bancorp, která cenné papíry pro tento fond drží, aktivně řeší, zda po tak zásadním obratu ve strategii fondu (přesun z nakupování latinskoamerických realit na konopné firmy) zůstane jeho custodianem.

A pak tu je ještě jeden problém. Likvidita. Mnoho akciových titulů s marihuanovou komponentou se obchoduje na méně regulovaném mimoburzovním trhu (OTC), a nikoli na hlavních burzách jako Nasdaq nebo newyorské NYSE, kde jsou požadavky regulátorů přísnější. Když ale do ETF přitékají miliony, musejí tyto fondy podkladové akcie někde nakoupit. A když chce ETF prodávat, musí mít dost kupců. Na burze Nasdaq je ale pořád jenom hrstka biotechnologických titulů, které se angažují v marihuaně. A obdobně newyorská NYSE se zdráhá konopné akcie listovat.

Zdroje: ČTK, http://www.etf.com, www.etftrends.com, www.greenmarketreport.com, BBG, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688