Pozor na spalničky, rychle se šíří po ČR a není na ně lék

Hygienici varují před zvýšeným výskytem spalniček, které už letos potrápily více lidí než v předešlých dvou letech dohromady. Hlášeno je zatím 29 případů, drtivá většina z nich přitom připadá na Prahu. Nemoc je o to zákeřnější, že na ni podle hygieniků neexistuje žádný specifický lék.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění šířící se vzdušnou cestou kapénkami nebo přímým kontaktem s infikovanými slinami či hleny. Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Vzhledem k tomu, že spalničky jsou označovány za dětskou nemoc, bývá onemocnění u dospělých odhaleno později, a spalničky jim tak mohou způsobit vážnější problémy. "Onemocnění může zkomplikovat zápal plic, zánět středního ucha, vedlejších dutin nosních nebo zánět mozku. U neočkovaných a oslabených jedinců může průběh onemocnění v extrémních případech skončit až fatálně. Na spalničky není žádný specifický lék. Léčí se pouze projevy onemocnění - horečka a další nepříjemné symptomy," varuje šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek.

V současné době už hlásí lékaři 29 případů onemocnění spalničkami, jen na Prahu jich přitom připadá 23. "Jde o 14 dětí ve věku od jednoho roku do sedmnácti let a devět dospělých. Vzhledem k tomu, že spalničky patří mezi vysoce nakažlivé infekce přenášející se vzduchem, tuto věc nepodceňujeme a aktivně ji řešíme,“ dodává Jarolímek.

Hygienici nyní především rodičům doporučují překontrolovat, jestli jsou jejich děti proti spalničkám očkovány. "Pokud zjistí, že ne, měli by vyhledat praktického lékaře pro děti a dorost a nechat děti naočkovat," zdůrazňuje Jarolímek.

Všichni nemocní byli hospitalizováni v nemocnici. Ukázalo se, že devět dětí a tři dospělí nebyli proti spalničkám očkováni. "Bohužel se nám ukázalo, že tyto děti nebyly očkovány proto, že očkování v řádném termínu rodiče odmítli," dodal Jarolímek.Z devětadvaceti případů k nám téměř polovina onemocnění byla zavlečena z Ukrajiny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy