Patria (Patria Finance)
Volby  |  05.03.2018 13:33:10

Italské volby: Co bude dál?


Itálie si v neděli zvolila nový parlament, ale může trvat ještě týdny, než vznikne nová vláda. Podívejme se, co se teď bude dít:

Nový parlament

Nově zvolení poslanci se sejdou 23. března na ustavující schůzi zákonodárného sboru - již osmnáctého od doby, co se Itálie stala v roce 1946 republikou. Prvním krokem pro obě komory parlamentu (senát a poslaneckou sněmovnu) bude zvolit si své předsedy. V tu chvíli se poprvé ukáže, které strany mají největší vliv. A tím se i odstartuje začátek tahanic, které povedou k vytvoření nové vlády. A nebo, pokud se to nepovede, k novým volbám.

Vyjednávání

Italská roztříštěná politická scéna podporuje vyjednávání. Volba předsedů obou komor probíhá na základě tajného hlasování, což přidává na nejistotě. Strany občas věří, že mají dostatečnou podporu, aby nakonec zjistily, že někteří členové tajně volili proti jejich navrženému kandidátovi.

Co dále komplikuje výsledek úvodních jednání, a zároveň i dlouhou životnost vlády, je skutečnost, že poslanci běžně mění během svého volebního období svou stranu. V současném končícím volebním období alespoň jednou změnila stranu více než třetina poslanců. A jeden senátor dokonce změnil svou věrnost straně devětkrát.

Role prezidenta

Po zvolení předsedů obou komor parlamentu zahájí italský prezident Sergio Mattarella sérii konzultací s hlavními politickými stranami, aby určil, kdo by mohl získat většinu v parlamentu. Tradičně dává první šanci na vytvoření vlády straně s největším počtem křesel.

Premiér

Stávající premiér Paolo Gentiloni pravděpodobně odstoupí, až se nový parlament poprvé sejde. Prezident po konzultacích s politickými stranami nominuje potencionálního nového premiéra, který bude potřebovat získat důvěru jak italského senátu, tak i poslanecké sněmovny, aby se mohl chopit úřadu.

Pětiletý mandát

Parlament je zvolený na pět let, ale mohou se vypsat nové volby, pokud žádná strana nebude schopná získat většinu parlamentu.

Zdroj: WSJ

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688