Akcenta (AKCENTA CZ)
Volby  |  05.03.2018 09:55:01

Výsledky italských parlamentních voleb – varování pro Evropu, ale hlavně vysoká nejistota pro Itálii


Mezi italskými stranami, uskupeními a bloky sice existuje řada rozdílů, ale lze najít i něco, co jednotlivé strany spojuje. Společným jmenovatelem jsou daňové škrty, vyšší důchody, vyšší sociální benefity všeho druhu, jednoduše řečeno populismus. Paradoxní je, že druhým dechem ty samé politické strany slibují v nadcházejících deseti letech výrazné snížení italského státního dluhu a to o 20 až 40 procentních bodů, což je naprosto nereálné.


Sledované parlamentní volby v Itálii vyhrálo podle předběžných odhadů Hnutí pěti hvězd (Movimento 5 Stelle) s 32 %, v souhrnu však středopravá koalice stran Vzhůru Itálie (Forza Italia) a Liga severu (Lega Nord)s 37 %. Výrazně tedy posílily strany vystupující proti euru a Evropské unii. Euro na výsledky italských voleb reaguje mírným oslabením vůči americkému dolaru. Ztráty si na úvod týdne připisuje hlavní akciový index FTSE MIB a italské státní dluhopisy přesevším se střední dobou splatnosti (2 a 3 roky).


Z výsledku italských parlamentních voleb lze učinit následující závěry. (1) Volby vyhrály jednoznačně strany vystupující proti euru. Vystoupení Itálie z eurozóny však není ani po tomto výsledku voleb příliš pravděpodobné, když jedinou stranou, která má v programu jednoznačně opuštění eura je Liga severu. (2) Zároveň vyhrály strany, které ve svých programech počítají s expanzivní fiskální politikou. To je výrazné riziko pro negativní vývoj italských veřejných financí v nadcházejících letech. (3) Do třetice vyhrály strany, které nemají kromě Berlusconiho Forza Italia žádné reálné zkušenosti s vládnutím na celostátní úrovni. Existuje tak poměrně vysoká pravděpodobnost, že případně zformovaná koalice v Itálii nevydrží dlouho a budou se konat předčasné volby.


Italská ekonomika sice v posledních třech letech roste, ale tento růst je výrazně slabší než hospodářský růst v eurozóně a velmi slabý ve srovnání se středoevropským regionem. Současný stav italské ekonomiky lze charakterizovat ve zhruba následujících bodech – nízký reálný i potenciální hospodářský růst, vysoká nezaměstnanost a to především mladých lidí, velmi slabý bankovní sektor s vysokým podílem klasifikovaných úvěrů, veřejný dluh přesahující 130 % k HDP a negativní demografický trend, který bude v nadcházejících letech stále větší mírou tlačit na udržitelnost (v případě Itálie neudržitelnost) penzijního systému a veřejných financí.

Mezi italskými stranami, uskupeními a bloky sice existuje řada rozdílů, ale lze najít i něco, co jednotlivé strany spojuje. Společným jmenovatelem jsou daňové škrty, vyšší důchody, vyšší sociální benefity všeho druhu, jednoduše řečeno populismus. Paradoxní je, že druhým dechem ty samé politické strany slibují v nadcházejících deseti letech výrazné snížení italského státního dluhu a to o 20 až 40 procentních bodů, což je naprosto nereálné. Těžko tedy říci, co od budoucí koalice (pokud se vůbec podaří nějakou sestavit) v tomto směru vlastně očekávat. Opravdu hluboké strukturální reformy asi těžko.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688