TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  01.03.2018 20:15:08

Konec nekvalitního medu? Novou strategii podpořili europoslanci

Chraňte víc naše včelstva, pomáhejte včelařům a bojujte proti dovozu nekvalitního a pančovaného medu, vyzval ve čtvrtek Evropský parlament orgány EU a členské země. Poslanci ve svém usnesení například volali po plošném zákazu pesticidů, u nichž je známé, že mají negativní vliv na zdraví včel.

Evropský parlament ve čtvrtek schválil rezoluci, která volá po širší a dlouhodobé strategii, jak zlepšit kvalitu evropských včelstev. Rezoluci, která vyzývá orgány EU a členské státy k nastavení nových podmínek, podpořilo 560 poslanců, 27 bylo proti a 28 se zdrželo.

Pro europoslance je včelařství důležitou částí zemědělství, kterému by měla být věnovaná větší pozornost. Schválená rezoluce volá po zvýšení příspěvků na včelařství o polovinu a vytvoření dalších programů na podporu včelařů. Ti by třeba měli v případě ztráty včelstva nárok na kompenzace.

Unijní státy by pak měly věnovat větší prostor informování veřejnosti, a to zejména dětí, o přínosech konzumace medu a léčivých účincích dalších včelích produktů. V Unii je zhruba 600 tisíc včelařů, kteří každoročně stočí okolo 250 tisíc tun medu, což z Unie dělá 2. největšího výrobce medu po Číně.

Přesto se podobné množství medu, konkrétně zhruba 200 tisíc tun, do EU každý rok přiveze, nejčastěji z Číny, Ukrajiny, Argentiny a Mexika. Evropský parlament ale varuje, že až pětina vzorků dováženého medu, který úřady testovaly, nesplňovalo evropská kritéria.

Aby měl med vždy zaručenou kvalitu, žádá parlament přísnější kontroly dováženého medu. V případě odhalení pančovaného medu by měl hříšník čelit přísnějším trestům než doposud. Parlament dokonce navrhuje, aby byl med označen při obchodních jednáních s třetími zeměmi za citlivé téma nebo z dohod o obchodu zcela vyjmut.

Větší ochrana včelstev

Parlament žádá sestavení plánu na úrovni Evropské unie na boj s vymíráním včel. Žádá zavedení chovných programů a boj proti invazivním druhům a onemocněním, jako jsou kleštík včelí, sršeň mandarínská nebo mor včelího plodu.

Všechny pesticidy, u nichž se ukáže, že škodí včelám, zejména ty na bázi neonikotinoidů, mají být zakázány. Před stříkáním polí pak mají být včelaři vždy včas upozorněni.

"Musíme vyvinout maximální snahu na ochranu našeho medu a včel, protože až 76 % produkce potravin v Evropě závisí na opylení a včely jsou pro bezpečnost naší potravinové produkce nenahraditelné," řekl zpravodaj návrhu, maďarský europoslanec Norbert Erdos. Právě Maďarsko patří společně s Rumunskem a španělskem mezi tři největší evropské producenty medu.

"Parlament dnes navrhl pro naše včely a včelaře strategii přežití, a také plán, jak navýšit transparentnost pro naše zákazníky. Navrhuje zrušit současnou zavádějící a tím pádem nepřijatelnou etiketu "smícháno z evropského a neevropského medu" jasnou indikací, z jakých zemí med pochází, včetně toho, kolik procent kterého medu bylo ve finálním produktu použito," dodal Erdos.

Teď je na Evropské komisi a případně na členských státech, zda iniciativě Evropského parlamentu vyhoví a připraví příslušná opatření.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688