TNBiz (TN.cz)
28.02.2018 06:09:34

Z kruté zimy skočíme rovnou do jara. Teploty stoupnou až o 30 °C

Po mrazivém konci února nás čeká velký teplotní skok. V následujících dnech ještě mohou teploty na některých místech klesat až k -20 °C, už v příštím týdnu ale meteorologové očekávají i deset stupňů nad nulou. Velký nápor tak čeká i imunitu lidí.

Už třetím dnem padají v Česku mrazivé rekordy a do pátku se jich dá ještě několik očekávat. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou teploty v noci klesat i na -18 °C, o víkendu se ale začne oteplovat a v následujícím týdnu se situace dramaticky změní.

Více: Předpověd počasí: Mrazy končí. Konečně se dočkáme jara a teplot i 15 °C.

 

"Silné mrazy potrvají do konce pracovního týdne, o víkendu počasí u nás začne ovlivňovat tlaková níže se středem nad Velkou Británií a začne k nám proudit teplý vzduch od jihozápadu, takže v příštím týdnu zřejmě v maximech naměříme až 10 °C. Čeká nás opět velký teplotní skok," upozorňuje meteoroložka Dagmar Honsová.

Více: V Česku přituhuje. Kvůli mrazu stály vlaky mezi Prahou a Plzní.

Jak nízké teploty, tak prudké změny počasí s sebou ale přinášejí i mnoho zdravotních rizik. "Silné mrazy zatíží pacienty s onemocněním srdce nebo vysokým krevním tlakem," varuje Honsová. "Dochází k problémům s regulací krevního oběhu, omezte proto delší vycházky a rychlé přechody z tepla do mrazu. Hrozí kolikové záchvaty, epileptické záchvaty, revmatické bolesti a podráždění žlučových kamenů – kvůli dlouhotrvajícím mrazům, pravidelně jezte," dodává.

 

 

Ještě horší než mrazy je pro lidské tělo prudká změna teplot. "Na mrazy si tělo zvykne, i pro zdravého jedince je ale výraznější změna teplot velký skok," dodává Honsová. Pomoct podle ní může třeba otužování, chození do sauny, dodržování pitného režimu a hlavně dostatek pohybu. "Alespoň na deset minut denně by se měla tepová frekvence zvýšit dvakrát tolik, tedy zhruba na 160," vysvětluje.

 

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

 

Středa

V noci oblačno až zataženo, v severozápadní polovině Čech až polojasno. Ojediněle, na horách a na Moravě místy slabé sněžení. Přes den oblačno až zataženo, místy i polojasno. Na severovýchodě místy, jinde ojediněle, slabé sněžení. K večeru ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -10 až -14 °C, při zmenšené oblačnosti a slabším větru ojediněle kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -9 až -5 °C, v 1000 m na horách kolem -14 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer částečně slábnout.

 

Čtvrtek

Jasno až polojasno, na severovýchodě místy a během odpoledne a večera postupně i na jihu a jihovýchodě až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -11 až -15 °C, při sněhové pokrývce a na severu a severovýchodě kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, na severovýchodě kolem -9 °C. Mírný východní, postupně jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině a na jižní Moravě místy s nárazy kolem 15 m/s. Na severu a severovýchodě vítr slabý do 4 m/s.

Pátek

Zpočátku polojasno až skoro jasno, v jihovýchodní polovině území a během dne postupně i na ostatním území oblačno až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -8 až -13 °C, na severovýchodě kolem -18 °C. Nejvyšší denní teploty -7 až -3 °C, v Čechách při déletrvajícím svitu až -1 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, bude večer slábnout. Na severovýchodě vítr slabý do 4 m/s.

 

Sobota

Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Místy slabé sněžení, v Čechách odpoledne i srážky dešťové nebo mrznoucí. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na severovýchodě a ojediněle i jinde kolem -2 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Neděle

Převážně oblačno. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti na severovýchodě kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v Čechách místy až 8 °C. Slabý proměnlivý nebo jižní vítr do 4 m/s.

Předpověď na neděli, odpolední teploty. 

 

Pondělí až středa

Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno, místy déšť, v noci i mrznoucí. Na horách většinou sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C, zpočátku při zmenšené oblačnosti kolem -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 12 °C.

Předpověď na polovinu příštího týdne.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty