Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.02.2018 22:55:47

26. února: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí zpevnily. Investory uklidnil pokles výnosů státních dluhopisů, takže se mohli zaměřit na další zvyšování úrokových sazeb. Na devizových trzích dolar zpevnil vůči většině měn s výjimkou eura.

Index Dow posílil v pondělí nejvýrazněji, a to o 1,58 % na 25 709,27 bodu, S&P 500 přidal 1,18 % na 2 779,60 bodu a Nasdaq Composite vzrostl o 1,15 % na 7 421,46 bodu. Dařilo se akciím ve všech hlavních odvětvích s výjimkou veřejných služeb, nejvíce posílily průmyslové a technologické tituly a také finanční a spotřebitelské společnosti. Index volatility VIX klesl o 4,12 % na 15,81 vodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se nepatrně snížil na 2,8623 %, když během dne atakoval i hladinu 2,83 %. Dařilo se kryptoměnám, bitcoin posílil o 8 %.

Americká centrální banka minulý týden uvedla, že hospodářský růst by měl zůstat stabilní. Na obzoru nevidí nic, co by ohrozilo plánované zvyšování úrokových sazeb. "Ekonomika je nadále na vzestupu, a to ta americká i globální. V rámci fundamentů nevidím nic, co by mělo vykolejit dlouhodobý růstový trend na akciovém trhu," uvedla Maris Oggová z Tower Bridge Advisors.

AKCIE: JAK (NE)PRACOVAT S OCENĚNÍM?

K růstu v pondělí přispěly akcie z technologického sektoru, které od začátku roku přidaly více než 8 %. Výrazně zpevnily akcie Qualcommu (+5,78 %), který zahájil cenová jednání s Broadcomem (-0,30 %). V rámci indexu Dow se výrazně dařilo například akciím 3M (+3 %) nebo Boeingu (+1,91 %).

Vzhůru zamířily také akcie společnosti Berkshire Hathaway (+3,98 %). Její šéf Warren Buffett v rozsáhlém rozhovoru na CNBC mimo jiné řekl, že podnik je nakloněn spíše odkupu akcií než výplatě dividend. Berkshire nashromáždila asi 116 miliard dolarů a zvažuje, jak je efektivně využít. Pokud nenajde zajímavé investiční příležitosti, začne peníze distribuovat svým akcionářům. Dále mimo jiné potvrdil svou preferenci akcií oproti dluhopisům.

Dolar na devizových trzích mírně zpevňoval k většině měn s výjimkou eura. Obchodníci čekají na sérii dat o vývoji americké ekonomiky, která mají být zveřejněna v tomto týdnu, a na vystoupení předních činitelů Fedu, včetně nového šéfa centrální banky Jeroma PowellaSlabá aktivita na trhu může podle analytiků souviset rovněž s nadcházejícími politickými událostmi v Evropě, jako jsou parlamentní volby v Itálii nebo jednání o koaliční smlouvě v Německu.

UTNOU ITALSKÉ VOLBY POHODU V EVROPĚ?

Index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 21.30 stagnoval kolem 89,87 bodu. Euro vůči dolaru přidávalo 0,2 % na 1,2314 USD.

Americkou měnu v posledních týdnech podporovaly vyhlídky na další zvyšování úrokových sazeb v USA. Powellův projev by měl ozřejmit, zda se udrží oživení z tříletého minima, kam dolar spadl před týdnem. Trh čeká rovněž na údaje o vývoji spotřebitelské důvěry a hospodářském růstu v USA v loňském čtvrtém čtvrtletí.

Ceny ropy v úvodu týdne rostly. Trh podpořilo prohlášení Saúdské Arábie, že země bude nadále omezovat dodávky suroviny na trh, v souladu s dohodou o omezení globálních dodávek dojednané mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalšími předními světovými těžaři. Chladné počasí v Evropě také přimělo některé rafinérie odložit plánované odstávky kvůli údržbě. To podporuje poptávku po ropě, upozorňují analytici.

Ministr energetiky Saúdské Arábie Chálid Fálih v sobotu uvedl, že těžba jeho země bude za leden až březen pod dohodnutým těžebním limitem. Vývoz by měl činit v průměru maximálně sedm milionů barelů denně. Fálih doufá, že OPEC a jeho spojenci budou moci dohodu o omezení těžby příští rok zrušit a vytvořit systém, který po ukončení dohody o omezení dodávek přinese na trh trvalou stabilitu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688