TNBiz (TN.cz)
Práce  |  27.02.2018 08:42:25

Komu nejvíc rostou platy? Pokladním přidali, ale málo...

Dle Českého statického úřadu (ČSÚ) průměrná mzda meziročně vzrostla o 7 %. Díky tomu také v některých oborech pravidelně rostou platy. Podle průzkumů za poslední tři roky narostly platy nejvíce zaměstnancům z finančních sektorů a uniformovaných sborů. Největší pokles naopak zaznamenali zaměstnanci prodejního sektoru.

Ve finančním sektoru rostly mzdy nejvýrazněji, 13 % respondentů zaznamenalo nárůst o 30 % a více. Také příslušníci uniformovaných sborů často uváděli zvýšení příjmů, které ovšem nebylo tak výrazné jako u finančníků. Většinou se pohybovalo pod 30 % původních mezd. Snížením příjmů byl nejvíce postižený prodejní sektor, kde 14 % uvedlo pokles domácího rozpočtu o 10 až 30 %. Uvádí výsledky průzkumu společnosti KRUK. 

Proti tomu se snaží bojovat některé obchodní řetězce, které se rozhodli zaměstnancům navýšit platy. Například Lidl oznámil, že od 1. března výrazně navyšuje mzdu svých zaměstnanců. Na pozici prodavač(ka)/pokladní si lidé při nástupu vydělají 28 tisíc korun, po dvou letech práce pak přesáhne 30 tisíc korun. Mzdy se tak navýší o 20 %.

Podobně reagovali i ostatní řetězce. Platy zaměstnancům pravidelně zvyšuje Penny Market nebo Albert. V Bille pak zaměstnancům navýšili hodnoty stravenek nebo prodloužili dovolenou

Pokud dojde u zaměstnanců k navýšení platů, jednotlivé profese nakládají s navýšeným příjmem různými způsoby. Pokud se navýší mzda zaměstnancům v dopravě a ve službách, více jak třetina respondentů ji použije ke splácení dluhů (36 %).

Více šetřit začnou učitelé (45 %) a bankéři (35 %), zaměstnanci z bankovního sektoru a z obchodu ale zvýšený příjem také intenzivněji utrácejí. Zaměstnanci z oboru informačních technologií (36 %) začnou po zvýšení platu méně plánovat nákupy a utrácejí spontánněji.

Z mezinárodního srovnání v rámci průzkumu společnosti KRUK vyplývá, že ve státech, které se potýkají s ekonomickými problémy, jako jsou Itálie a Španělsko, výrazně klesají platy především zaměstnancům v oboru služeb, stavebnictví a dopravy. V těchto zemích uvádí pokles příjmu i více než 50 % respondentů ze zmíněných oborů.

K nárůstu mezd dochází ve všech oborech především v Německu a Polsku, ale třeba také téměř u poloviny zkoumaných profesí v Rumunsku. Nejčastěji rostou platy zaměstnancům v oboru informačních technologií a finančních služeb, ale například v Německu si výrazně přilepšili také učitelé a v Rumunsku příslušníci uniformovaných sborů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688