TAJEMNÉ ČESKO: prastarý menhir stojí v pražské zástavbě

TNBiz, 24.2.2018
Chaberský menhir stál původně osaměle v poli

Tajemné, do země zasazené kameny, tzv. menhiry, jsou v Česku spíše vzácností. Málokoho pak napadne, že jeden takový se nachází i v pražské zástavbě.

Řeč je o menhiru v Ládevské ulici v Dolních Chabrech. Přezdívá se mu Kamenný slouha a je jediným menhirem na území našeho hlavního města. Podle archeologů byl možná vztyčen už před 6 tisíci lety. Ačkoliv je celý kámen vysoký 3 metry, nad povrch země vyčnívá jen asi 160 centimetrů.

Chaberský menhir stál původně osaměle v poli, v 60. letech minulého století ho ale obklopila zástavba rodinných domů. Od té doby je místní chloubou ve výklenku plotu jednoho z místních domů. "Pro naši městskou část je tento menhir stejně důležitý jako například kostel Stětí svatého Jana Křtitele," prozradil TN.cz starosta městské části Miroslav Malina.

Dodnes není zcela jasné, k čemu menhiry v dávné minulosti sloužily. Jejich účel i způsob rozmístění v krajině je stále opředeno mnoha tajemstvími. A proč se mu tak obratně vyhýbá i plot rodinného domu? Zkrátka se říká, že tyto kameny není radno přemisťovat. Možná tak trochu překvapivě se mu proto tehdy vyhnuli i socialističtí stavitelé.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy