Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.02.2018 09:24:11

ČEZ rozhodl o prodeji bulharských aktiv společnosti Inercom (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ rozhodl o prodeji bulharských aktiv firmě Inercom.

CME úspěšně pokračuje ve snižování svého zadlužení.

Dnes je poslední den pro využití dobrovolné nabídky odkupu akcií Fortuny za cenu 182,5 CZK za akcii.

Dnes je termín vypořádání dobrovolného odkupu akcí Unipetrolu jeho mateřskou společností PKN Orlen.

Evropské akciové trhy by měly dnešní obchodování zahájit růstem.

V Německu byla ráno zveřejněna struktura růstu HDP, která ukázala na to, že ekonomický růst byl tažen domácí poptávkou a zlepšující se dynamikou zahraničního obchodu. Dopoledne budou oznámena finální lednová inflační čísla za eurozónu, která by měla potvrdit předběžné odhady. Jádrová inflace sice mírně zrychlila, avšak stále zůstává utlumená.  V Americe dnes stojí za zmínku vystoupení Johna Williamse, prezidenta Federal Reserve Bank of San Francisco, ohledně výhledu pro americkou ekonomiku.

Výsledky hospodaření v USA dnes reportuje například provozovatel elektrické distribuční sítě Eversource Energy. Na evropském kontinentu bude páteční výsledková sezona o něco živější, když se představí mezi těmi známějšími pojišťovna Swiss Re či banka Royal Bank of Scotland.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy ve čtvrtek korigovaly středeční ztráty. Většina akciových indexů tak uzavírala obchodování v zelených číslech. Index Dow Jones včera získal 0,7 %, S&P 500 si připsal 0,1 % hodnoty a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,1 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo dvojici sektorů nemovitostí a energií, když si shodně polepšily o 1,1 %. Trojici vítězů uzavřeli zpracovatelé komodit se ziskem 0,7 %. Ten komu se nejméně dařilo, byly naopak finanční instituce se ztrátou 0,8 %.

Asijsko-pacifický region ukončuje svůj obchodní týden optimisticky a všechny hlavní trhy si tak připisují zisky. Nejlépe si vedou jihokorejské akcie (+1,5 %) následované trhy v Hongkongu (+1,2 %). Zbývající indexy navyšují svoji tržní kapitalizaci v rozmezí 0,5 až 0,8 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který získává 0,8 %, se nejlépe daří energetickému sektoru (+2,8 %). Zbývající sektory mají zisky mezi 0,4 až 1,9 %. Nedaří se pouze výrobcům nezbytného zboží, když akcie těchto společností zaznamenávají ztrátu ve výši 0,6 %.

ČEZ

Na včerejším jednání dozorčí rady ČEZ bylo rozhodnuto o prodeji aktiv v Bulharsku do rukou společnosti Inercom Bulgaria. Smlouva o prodeji bude podepsána v nadcházejících dnech.  ČEZ uvedl, že výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice v eurech. Firma by tak mohla za prodej získat kolem 320 mil. EUR. Podle bulharských médií částka výrazně převyšuje tržní ocenění. Transakce bude podléhat schválení ze strany místního antimonopolního úřadu a energetického regulátora a její uzavření je plánováno v polovině roku. ČEZ prozatím nezveřejnil detailnější informace o společnosti Inercom, kde existují obavy ohledně financování celé transakce vzhledem k velikosti firmy.

CME

Mediální skupina CME pokračuje ve snižování svých obřích dluhů, které dosahují 22 mld. CZK. Počátkem února společnost splatila 50 mil. EUR z letos splatného úvěru, což představuje čtvrtinu hodnoty tohoto dílčího úvěru. Byla k tomu použita přebytečná hotovost na účtech CME. Dále se podařilo CME sjednat dohodu s bankami o prodloužení splatnosti úvěru z letošního listopadu na květen příštího roku. Toto prodloužení nastalo nejspíše z důvodu protahování prodeje chorvatských a slovinských aktiv. Kupující strana by již ale měla splňovat všechny podmínky pro akceptování transakce místním regulátorem a CME tak očekává uzavření prodeje během příštích několika měsíců. Mimo to společnost CME ve druhém kvartále tohoto roku získá dodatečný příjem přes 100 mil. USD z realizace warrantů, které umožňují jeho držiteli koupit akcie CME za 1 USD za kus. Hlavním držitelem těchto warrantů je společnost Time Warner. I tyto prostředky dle slov ředitele vztahů s investory Marka Kobala budou použity na splácení dluhu.

Fortuna

Dnešek je poslední den, kdy mohou minoritní akcionáři využít dobrovolnou nabídku odkupu akcií Fortuny. Odkupní cena byla stanovena na 182,5 CZK za akcii. Od počátku roku se pohybuje cena akcií Fortuny v pásmu od 177 do 182 CZK. Minulý týden se vyjádřil největší minoritní akcionář společnost Templeton, že nabízená odkupní cena plně nereflektuje hodnotu společnosti. Současně proběhla valná hromada Fortuny, kde se rozhodlo o stažení akcií z burz v Praze a Varšavě. Stále tak platí naše doporučení využít nabídky k odkupu akcií, protože po odchodu z burz se akcie stanou značně nelikvidní.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

25.10.2019ČEZ bulharská aktiva jen tak neprodá (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.05.2019ČEZ v případu prodeje Rumunska mlčí (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.02.2019Bulharská aktiva ČEZ ztrácí na hodnotě (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688