Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.02.2018 06:48:36

Ztratíme peníze z EU?


Země východní Evropy již z EU obdržely miliardy eur, budoucnost ale v této oblasti zůstává nejasná, protože špičky Unie intenzivně debatují o jejím dlouhodobém rozpočtu. Do této debaty promlouvá mimo jiné i to, že brexit ponechá v evropském rozpočtu velkou díru ve výši 13 miliard eur ročně. A některé země požadují, aby peníze z kohezních fondů byly podmíněny dodržováním vlády práva, což by se mohlo dotknout zejména Polska či Maďarska. Lili Bayer na stránkách Politico připomíná, že návrh nového rozpočtu bude představen v květnu, již nyní ale země východní Evropy tvrdě lobují za další finance ze západních zemí.
 
Jedním z významných příjemců pomoci je Ostrava a její primátor Tomáš Macura tvrdí, že město se snaží připravit na chvíli, kdy peníze z EU klesnou „možná až k nule“. Probíhají tak jednání se soukromými investory a město se snaží snižovat své zadlužení, ale podle některých odborníků by se na něm vyschnutí penězovodu z EU i tak projevilo velmi znatelně. Dojít by k němu mohlo kvůli zmiňovanému brexitu, vyššímu tlaku na to, aby Česká republika větší měrou přispívala do rozpočtu Unie a také díky ekonomickému boomu, kterým prochází její ekonomika.

Během předchozího rozpočtového cyklu obdržela Česká republika z EU asi 22,1 miliardy eur. Podle Evropské komise tato částka odpovídá 2 % HDP naší země vytvořeného během sedmiletého období. Rovná se také 34 % vládních investičních výdajů. Finský europoslanec Petri Sarvamaa pro Politico uvedl, že Německo má sice zájem na tom, aby východ Evropy výrazně nezaostal, ale „není realistické předpokládat, že fondy zůstanou na stávajících úrovních“.

Podle některých názorů by měly být odstraněny zejména dotace firmám, protože ty mají negativní vliv na podnikání. Finanční podpora by podle podnikatele Tomáše Buchwaldeka měla proudit zejména do veřejné infrastruktury. Bayerová ovšem poukazuje i na to, že v České republice se stále více debatuje o referendu o vystoupení z EU a Eurobarometer na základě průzkumu z minulého roku tvrdí, že Unii zde vnímá pozitivně jen 30 % populace.

Politico v následující mapě přináší přehled míry rozvoje jednotlivých evropských regionů. Červeně jsou vyznačeny regiony s produktem na hlavu menším než 75 % průměru HDP, světle modře regiony s HDP na hlavu mezi 75 – 90 % evropského průměru a tmavě modře regiony bohatší:

Zdroj: Politico

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688