Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  21.02.2018 22:51:45

21. února: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy se po většinu středeční obchodní seance držely v plusu a po zveřejnění zápisu z lednového zasedání FOMC krátce skokově posílily, krátce poté ovšem zamířily níže a ztratily okolo půl procenta.

Index Dow nakonec odepsal 0,67 % na 24 797,78 bodu, S&P 500 klesl o 0,55 % na 2 701,33 bodu a Nasdaq Composite ztratil 0,22 % na 7 218,23 bodu. S výjimkou průmyslu se nedařilo všem hlavním odvětvím, nejvíce ztrácely energetika a veřejné služby. Index volatility VIX klesl až na 17 bodů, nakonec ale odepsal jen 2,82 % na 20,02 bodu. Výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o bezmála šest bazických bodů na 2,9463 %.

AKCIE: PROČ SE (NE)BÁT STRACHU NA TRHU?

K obratu po většinu dne pozitivního vývoje na akciovém trhu došlo po zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC. Začaly totiž dále růst výnosy amerických vládních bondů, nejsledovanější 10leté na nové čtyřleté maximum nad 2,95 %.

V průběhu obchodování se dařilo zejména průmyslovým a technologickým společnostem, jako jsou Netflix (+0,89 %) či Amazon (+0,99 %). Naopak oslabily akcie výrobce čipů Qualcomm. Konkurenční společnost Broadcom totiž snížila nabídku na jeho převzetí na 117 miliard USD z dřívějších 121 miliard USD.

VRCHOL CYNICKÉ BUBLINY

Na devizovém trhu posiloval dolar, kterému prospívají vyhlídky na další růst úroků v USA. Měna tak pokračovala v zotavování z tříletého minima, na které sestoupila minulý týden. Zápis ze zasedání měnového výboru Fedu podle analytiků ukazuje, že mezi centrálními bankéři přetrvává důvěra v pokračující růst inflace, což je další důvod ke zvyšování sazeb.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 22.00 SEČ přidával 0,35 % na 90,05 bodu. Euro k dolaru během dne ztrácelo mimo jiné kvůli zprávě o únorovém zvolnění růstu podnikatelské aktivity v eurozóně. Ta zpomalila z lednového rekordu více, než se čekalo. Způsobily to vyšší ceny i silnější měna. Samotné euro ale nakonec vůči dolaru lehce zpevnilo.

Ceny ropy během středy klesaly. Níže je tlačil zejména silnější dolar a předpokládané pokračování růstu těžby ve Spojených státech. Silnější dolar zdražuje ropu i další komodity z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla podkopává poptávku.

JSTE MLADÍ? MODLETE SE ZA KRACH NA BURZE

Těžba ropy v USA loni v listopadu poprvé od roku 1970 pokořila hranici deseti milionů barelů denně. Podle odhadů amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) by mohla do konce letošního roku dosáhnout 11 milionů barelů denně. Pokračující růst těžby ve Spojených státech podkopová snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska podpořit ceny omezením dodávek suroviny na trh.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688