Když vám chybí energie, sáhněte po bylinkách

Zima pomalu končí, jaro za dveřmi, a vy se cítíte lidově řečeno „bez šťávy“? Nastartovat tělo i mysl v tomto období není nic jednoduchého. Zkuste dobít baterky přírodní cestou. Třeba právě vám pomohou rady uznávaného odborníka na fytoterapii a bylinky Jiřího Pantůčka ze společnosti TOPVET.

1) Začněte den s guaranou

Jestli patříte mezi ty, kteří ráno třikrát zamáčknou budík, než vstanou, pak byste měli vyzkoušet guaranu. „Jedná se o špičkový stimulátor. Stačí si ji dát hned po probuzení v tobolce či pár kapek tinktury. Do čtvrt hodinky budete na nohou a plní energie,“ říká Jiří Pantůček.

2) Hýbejte se

Nemusíte běhat desítky kilometrů nebo trávit hodiny v posilovně. Stačí, když denně pravidelnému pohybu věnujete alespoň dvacet minut. Jeho prostřednictvím se zbavíte nakumulovaného napětí a vyplavíte při něm endorfiny – hormony štěstí.

3) Pozor na cukr

„Lidé se mi často svěřují, že je bez zjevných příčin trápí únava, bolesti hlavy a svalů, špatné trávení nebo parodontóza. Když potom slyším skladbu jejich denního jídelníčku, kde značnou roli hraje cukr, především ten rafinovaný – sladké limonády, dortíky, bonbóny – nedivím se. Zrovna cukr společně s alkoholem stojí za překyselením organismu a v nadměrné konzumaci tyto neduhy vyvolává,“ doplňuje odborník. Co s tím? Vyvážená a na vitamíny bohatá strava je základ. „Kromě omezení cukrovinek doporučuji zelený ječmen. O něm je známo, že pomáhá tělo zbavit nejrůznějších nečistot, je bohatý na minerály, stopové prvky a enzymy,“ dodává Jiří Pantůček.

Zkuste dobít baterky přírodní cestou4) Relaxujte

Po náročném dni se na chvíli zastavte a vyčleňte si alespoň půl hodiny pro sebe. Ať už relaxujete při knížce nebo poslechu hudby, zapalte si k tomu svíčku a nakapejte pár kapek 100% silice do aromalampy. „Aromaterapie má bohatou a dlouhodobou tradici. Na stres funguje grapefruit, pro lepší spánek bych zase volil levanduli,“ uzavírá Jiří Pantůček z Topvetu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky