Češi patří k nejtlustším v EU: spočítejte si, zda máte nadváhu

TNBiz, 20.2.2018

Češi patří k nejtlustším národům v Evropě. Ze statistik vyplývá, že se situace nelepší, spíše naopak - za poslední roky se procento obézních lidí v Česku jen zvýšilo. Nelichotivý žebříček "vedeme" také v kouření.

Populace v Česku stárne, i přesto ale patříme mezi mladší země Evropské unie - průměrný věk je u nás 41,5 roku. Nejstarší obyvatelstvoNěmecko (45,8 roku) a Itálie (45,5 roku). Vyplývá to z rozsáhlé ročenky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nejhůře jsou na tom Češi ve srovnání s Evropou, co se týče životního stylu. S nadváhou se potýká přes 63 procent mužů a 48 procent žen v Česku, celá pětina obyvatel pak trpí obezitou. Více tlustých mužů má pouze Chorvatsko, Malta a Řecko, ženy jsou za Lotyšskem, Estonskem, Maltou a Británií.

Máte také problém s nadváhou či obezitou? Spočítejte si to na kalkulačce webu doma.cz!

Na čele jsou Češi také v dalším nelichotivém žebříčku - patříme k nejvášnivějším kuřákům v Evropě. Denně kouří 7,1 procenta Čechů, příležitostně 28,7 procenta. Statistiky ale vycházejí z dat z roku 2014, kdy ještě neplatil protikuřácký zákon. Odborníci proto doufají ve zlepšení.

Naopak pozitivní výsledky má Česko ve statistikách úmrtnosti kojenců. Zároveň nejsou Češi příliš ohroženi chudobou a sociálním vyloučením. Týká se 13,3 procenta obyvatel, zatímco unijní průměr činí 23,5 procenta. Nejhůře jsou na tom Bulhaři (40 procent) a Rumuni (39 procent).

 

Nižší než průměr Evropské unie je také kriminalita v Česku. Počtem vězňů naopak tuzemsko patří ke špičce. Češi se nemusí stydět ani za své vzdělání - se 70,9 procenty se řadíme na první místo v podílu osob se středoškolským vzděláním ukončením maturitou nebo jinou zkouškou. Podílem vysokoškoláků se Česko dostalo na 24. místo.

 

ČSÚ srovnával údaje z Česka a zemí Evropské unie ve třinácti tematických kategoriích.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky