Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.02.2018 09:03:58

Tulipánová mánie a bublina v reálu asi proběhla úplně jinak, než se všeobecně uvádí


V současné době se hovoří o tom, zda je bublinou bitcoin. V minulosti bylo prasklých bublin bezpočet: Technologická bublina, železniční mánie v devatenáctém století či bublina Jižních moří roku 1720 mohou sloužit jako dobré příklady těch největších. Tou nejznámější ale byla možná tulipánová mánie, která se točila kolem tulipánových cibulek po roce 1630 v Nizozemí. Podle některých názorů je bitcoin moderní verzí této bubliny, ale jak na stránkách The Conversation tvrdí historička Anne Goldgarová z King's College London, takové srovnání je značně zavádějící. 

Tulipánová mánie se stala synonymem pro iracionální chování trhů a investorů. Podle neustále opakovaného příběhu se jí účastnili všichni v celém Nizozemí, od kominíků až po šlechtu. Všichni propadli iracionalitě a s jednou cibulkou, respektive s odpovídající futures, se prý obchodovalo i desetkrát denně. Samotné tulipány přitom nikoho nezajímaly, šlo o zisky a cibulky se prodávaly za nesmyslné ceny odpovídající cenám nemovitostí. Nakonec přišla vlna bankrotů a vše zastavila až vláda, která obchody s touto komoditou ukončila. Mezitím ale nizozemská ekonomika utrpěla těžké ztráty.

Podle historičky jde o vzrušující příběh, který má jen jednu vážnou vadu: Z velké části je nepravdivý. Tento svůj názor zakládá na „letech strávených v nizozemských archivech“, kde došla k názoru, že tulipánová mánie nebyla založena na iracionalitě. Hybnou silou bylo rostoucí bohatství společnosti, rozmáhající se obchod a to, že se tulipány staly novým druhem luxusního zboží. Spolu s nimi lidé stále více nakupovali třeba obrazy či jiné vzácnosti. Růst cen tulipánových sazenic „nebyl iracionální, ale odrážel jejich vzácnost“. Obchodování s cibulkami pak podle historičky nebylo chaotické a plné adrenalinu, jak se běžně tvrdí, ale probíhalo většinou v klidu, a to zejména mimo burzu.

Goldgarová tvrdí, že nejdražší cibulky se prodávaly za cenu odpovídající dobře vybavenému domu, ale takových případů bylo jen několik. „Našla jsem pouze 37 lidí, kteří zaplatili více než 300 guldenů, což odpovídá asi ročnímu výdělku dobrého řemeslníka. Velký počet sazenic byl mnohem levnější. Ti, kteří kupovali nejdražší sazenice, pak byli v naprosté většině případů boháči. Transakce navíc často probíhaly v okruhu jejich známých,“ píše historička. A dodává, že nenašla „ani jeden případ bankrotu, který by se dal spojit s tulipánovou mánií“. Vláda podle ní také velmi váhala s intervencemi a soudy doporučovaly, „aby si to lidé vyříkali mezi sebou“.

„Tulipánová mánie je znovu a znovu používána jako varovný příklad všem investorům, aby se nechovali iracionálně a drželi se stranou od spekulací. Tato mánie ale byla historickou událostí, která plně odpovídala historickému kontextu. Srovnávat ji s bitcoinem není namístě,“ uzavírá historička.

Zdroj: The Conversation



 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688