TNBiz (TN.cz)
17.02.2018 11:35:03

Je tu vzácná série zatmění Měsíce u nás, další nastane až za 10 let.

I když se zdá, že se nám astronomické úkazy spíše vyhýbají, úplné zatmění Měsíce a částečné zatmění Slunce u nás vidět nebylo, podle České astronomické společnosti se rozhodně máme na co těšit. Čeká nás totiž poměrně vzácná série úplných zatmění Měsíce, další takzvaná triáda se odehraje až za 10 let.

Nejdříve jsme nemohli vidět senzační úplné zatmění Měsíce 31. ledna, potom nám štěstí nepřálo v případě částečného zatmění Slunce 15. února. Vypadá to, jako by letošní rok byl proti českým milovníkům noční oblohy, opak je ale pravdou.

Amatérští i profesionální astronomové se totiž dočkají takzvané triády, jedná se o sérii tří úplných zatmění Měsíce za sebou, to navíc následně doplní velmi výrazné částečné zatmění.

Naposledy se triáda odehrála v roce 2007 - 2008 a ta nynější začala právě úplným zatměním Měsíce 31. ledna. To jediné nebylo z našeho území vidět, zbývající si ale naplno vychutnáme.

"Znovu se taková vzácná série – a velmi dobře viditelná z Česka – odehraje až za 10 let, v letech 2028 a 2029," upozorňuje Česká astronomická společnost.

První ze zmiňovaných úkazů připadá na 27. a 28. července. Jedná se o velmi očekávané zatmění, v České republice se úplné zatmění Měsíce objeví po dlouhých třech letech. Navíc prochází Měsíc geometrickým středem zemského stínu.

"Díky tomu bude Měsíc při maximální fázi úkazu, která proběhne v ČR již relativně vysoko nad obzorem, velmi tmavý (na Měsíc se bude promítat nahnědlá „centrální skvrna“ zemského stínu, kam dopadá nejméně slunečního záření lomeného zemskou atmosférou)," vysvětluje Petr Horálek.

Díky tomu bude zatmění také velmi dlouhé, Měsíc bude v zemském stínu hodinu a 43 minut. Dalšího středového zatmění se dočkáme až v roce 2029.

Další úplné zatmění Měsíce následuje 21. ledna 2019 a i v tomto případě bude dobře viditelné z České republiky. Zároveň jde o poslední úplné zatmění Měsíce tohoto desetiletí. K zatmění dojde ve chvíli, kdy bude Měsíc těsně nad obzorem a potrvá hodinu a dvě minuty, u nás ale Měsíc zapadne před koncem celého úkazu.

Poslední z avizovaných zatmění připadá na 16. července 2019, i když se jedná o částečné zatmění, bude i tak velmi výrazné, rozhodně tedy bude stát za pozornost. Úkaz uvidíme skoro celý, částečné zatmění potrvá podle České astronomické společnosti téměř 3 hodiny.

 

Jak funguje zatmění měsíce je vidět na následující animaci.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty