Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.02.2018 12:56:15

Zakrývá technologické pozlátko bídnou produktivitu Izraele?

Za blyštivou pověstí Izraele coby jednoho z center světového technologického vývoje, se skrývá nízce produktivní realita velké části tamní ekonomiky. Bankovní domy nadále používají pro komunikaci faxy, výstavba nových realitních projektů trvá téměř tři roky a část školních tříd je bez přístupu k počítačovému vybavení. I přes nespornou technologickou zdatnost se tak izraelská ekonomika umístila na žebříčku produktivity zemí OECD na 23. místě z 35.

Podle ekonoma z Telavivské univerzity Dana Ben-Davida zaostává izraelská ekonomika soustavně za zbytkem světa poslední čtyři desetiletí. Guvernérka izraelské centrální banky Karnit Flug pak přirovnává tamní ekonomiku ke vlaku, kde moderní lokomotiva – technologie – táhne zchátralé vagony zbytku ekonomiky. Podle guvernérky musí stát skrze navýšení investic do vzdělávání dostat více lidí na pozice pracující s pokročilými technologiemi a podpořit inovaci napříč ekonomikou.

Polovina školou povinných Izraelců zaostává za svými protějšky z rozvinutých zemí ve standardizovaných testech z matematiky a přírodních věd, část ultraortodoxní židovské populace pak tyto předměty nestuduje vůbec. Vede to k tomu, že příjem poloviny obyvatel Izraele nedosáhne ani na nejnižší úroveň zdanění, až 90 % výnosu daní z příjmu fyzických osob tak generuje pouze pětina populace, dodává Ben-David.

Kroky k nápravě stávající situace začínají být v některých ekonomických sektorech pozvolna vidět. Úřad pro inovace, který má na starosti průmyslovou výrobu, navýšil v minulém roce svůj rozpočet na 110 milionů šekelů z 80 milionů před čtyřmi roky. Jedním z příjemců podpory byla společnost Cabiran, vyrábějící hliníkové součástky pro americký Honeywell.

Pokud bychom nezměnili a neinovovali naše postupy, tak bychom skončili, vytlačila by nás levnější konkurence ze zahraničí. Namísto toho vidíme meziroční nárůst tržeb, říká Arie Shtinberg, viceprezident Cabiranu pro vývoj.

Podobný vývoj jde vidět i v sektoru stavebnictví, kterému se technologické novinky dlouhodobě vyhýbaly. Průměrná doba výstavby rezidenčních projektů je v Izraeli 32 měsíců, oproti 21 měsícům před deseti lety a 13 měsícům běžným v USA, říká Shay Pauzner z Asociace izraelských stavařů. Produktivita je v tuto chvíli velice nízká, použitím robotů bychom však chtěli efektivitu zvýšit, dodává Pauzer.

První vlaštovkou může být společnost IntSite Construction Technologies, která využila pobídky zmíněné asociace k přizpůsobení technologie vyvinuté pro raketové systémy pro použití v automatizovaném stavebním jeřábu. Generální ředitel společnosti, Tzach Ram-On, říká, že jeřáb by měl zkrátit čas stavby a zároveň zvýšit efektivitu, průměrně by měl firmě při použití ušetřit 250 000 USD měsíčně.

I když si nízká produktivita vybírá daň na hrubém domácím produktu země, má současná situace i jedno pozitivum, myslí si Eugene Kandel, bývalý ekonomický poradce premiéra Netanyahua. „V tuto chvíli je zde velký potenciál pro výrazný růst skrze pouhé uplatnění stávajících technologií“, uzavírá Kandel.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688