Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.02.2018 18:14:00

Nejkrutější tah Amazonu a varování, které by neměl ignorovat

Seznam obětí Amazonu je dlouhý a přirozeně mu dominují zejména tradiční kamenné obchody a maloobchod obecně. Často stačí, aby Amazon ohlásil, že se vydává na podnikatelský výlet do nějakého nového segmentu trhu, a akcie společností, které jsou v něm dobře zabydlené, začnou ztrácet půdu pod nohama. Svým způsobem nejkrutější je ale tažení Amazonu tam, kde nejdříve nejvíce pomáhal.

Je to již nějakou dobu, co jsme tu přemítali nad tím, jak nakonec skončí společnosti jako UPS, či FedEx. Je zřejmé, že úspěch Amazonu jim zpočátku značně pomáhal, protože vyvolal změnu v chování spotřebitele - ten začal méně času trávit v kamenných (plechově skleněných) obchodech a namísto toho nakupuje brouzdáním po internetu a zboží si nechá dopravit až domů.

Jenže když se Amazon vydává i do poměrně exotických oblastí ekonomické aktivity, proč by se nevydal i cestou, po které kráčí FedEx a spol. Tedy cestou, která hezky navazuje na jeho jádrovou vertikálu. Následující graf ukazuje, jak se vyvíjí investice této společnosti proudící do distribuční sítě v Severní Americe. V letech 2014 a 2015 se pohybovaly kolem 2,5 miliard dolarů, v roce 2016 už se dostaly na zhruba dvojnásobek a v roce minulém už vyskočily na více než 13 miliard dolarů:

Je vždy těžké izolovat vliv jednoho faktoru na cenu akcie, ale postupně se rozevírající nůžky mezi Amazonem na straně jedné a FedExem a UPS na straně druhé mohou skutečně souviset s tím, že Amazon se z hlediska těchto dvou společností transformuje z přítele na konkurenta:

Wall Street Journal například před několika dny psal, že Amazon v Los Angeles hodlá testoval „plnohodnotný“ systém přepravy – od převzetí produktu u výrobce až po doručení zákazníkovi (zatím pouze o zboží objednaného přes jeho stránky). U takovéto firmy jsou zřejmě naděje na to, že jde jen o nevýznamný test, marné. Bloomberg v této souvislosti vzpomíná, jak šéf FedExu tvrdil, že možnost vstupu Amazonu do přepravy zboží je vysoce nepravděpodobná a půjde dál o trh, na kterém budou operovat jen UPS, U.S. Postal Service a FedEx. Je sice zřejmé, že 47 let starý FedEx nepadne za oběť Amazonu během několika let. Nicméně to asi nebude dostatečná útěcha pro ony zavedené firmy.

Na závěr bych alespoň krátce připomněl, že úspěšná tažení Amazonu napříč řadou trhů a odvětví automaticky neznamená hody pro akcionáře. Akcie si (podobně jako zbylí členové gangu FAANG) vede velmi dobře a investoři evidentně pevně věří rovnici „hodně vydělané hotovosti + žádná současná výplata akcionářům = úspěšná expanze a mnohem větší výplata dividend v budoucnu“. Jenže ony existují i jiné rovnice, třeba tahle: „hodně vydělané hotovosti + žádná současná výplata akcionářům = přehnaná expanze, ze které těží spotřebitel a management, ale ne vlastníci firmy“.

Přemýšlím v této souvislosti o tom, zda současné trable GE nejsou vlastně varováním, že ani úspěch mohutné expanze Amazonu není vytesán do kamene. Protože i on svým způsobem buduje konglomerát a jak ukazuje GE, i u těch nejlepších platí „všeho s mírou“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.06.20215 věcí, kterými by se investoři neměli (nechat) rozptylovat Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.02.2020Sumner: Snad Fed nebude ignorovat varování trhu Patria (Patria Finance)
08.12.2019Tři technologické oblasti, které by investoři neměli přehlížet Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688