Research (W4T.CZ)
Investice  |  12.02.2018 09:53:19

Objem shortů na akciích CETV klesl podesáté v řadě

Dle zveřejněných statistik investoři na současný propad na akciových trzích ke konci ledna již příliš nesázeli. Zatímco v první polovině ledna se celkový objem short pozic na Nasdaq i NYSE výrazně zvýšil, druhá polovina měsíce dle aktuálně zveřejněných údajů přinesla naopak jejich uzavírání. Akcie CETV si nicméně stále udržují svou vlastní jednotvárnou cestu.

Ilustrativní obrázek
Foto: cetv netcom

pátek po uzavření obchodování na Wall Street burzy zveřejnily pravidelné půlměsíční údaje o vývoji short pozic. Ke konci ledna se jejich celkový objem na NYSE snížil o téměř půl procenta na 15,77 miliard akcií. Na Nasdaq pak o 1,7 % na 7,91 miliardy akcií.

Historie se zopakovala

Současný propad na trzích však vlastně znamená opakování situace z před dvěma lety. Již v minulém reportu o shortech analytik Jiří Zendulka právě dle vývoje statistik upozorňoval na únorový propad akciíroku 2016.

K aktuálnímu výhledu nyní zmiňuje: „Neočekávám však, že se bude další vývoj shodovat se zmiňovaným rokem 2016, kdy po poklesu došlo k výrazné zhruba 15 % rally. Více než rok trvající jakási bezstarostnost investorů, která letos v lednu vyeskalovala, skončila. Dostali jsme se do fáze, kdy růst trhů bude již mnohem opatrnější a nervóznější. Současné rekordní intradenní výkyvy se zmírní, nicméně budeme jistě v nadcházejících týdnech svědky mnohem větších denních změn, než tomu bylo loni. Dle mého jsme maxima na Wall Street již letos viděli. Dostáváme se do postranní fáze, kde strategie „kup a drž“ již nemá tolik své místo.“

K vývoji shortů v druhé polovině ledna možno zmínit, že z velké technologické pětky, ve zkratce tzv. FAANG, se sázky investorů na pokles vyvíjely v souladu s celým trhem, resp. zvýšily se prakticky jen na akciích Netflix (NFLX). Pokles shortů tak zaznamenaly jak akcie Facebook (FB), Apple (AAPL), Amazon (AMZN) i Google, resp. Alphabet (GOOG). U posledně zmiňované firmy však nutno dodat, že u akcií třídy A (GOOGL), tedy s hlasovacími právy, došlo naopak k nárůstu short pozic.

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Shorty na CETV na novém 6,5letém minimu

U akcií Central European Media Enterprises (CETV) pokračoval dlouhodobý trend uzavírání sázek na pokles. Jejich pokles se snižuje nepřetržitě od konce loňského srpna. V posledně sledovaném období se objem short pozic tentokrát snížil o 43 tisíc akcií. Zashortováno tak zbývá 2,124 milionu akcií CETV, tj. nejméně od poloviny června 2011.

Akcie CETVpátek na Nasdaq zakončily nakonec, po poměrně volatilním vývoji, neutrálně na 4,70 USD. Oproti posledním měsícům byla likvidita přitom zhruba poloviční. Majitele vyměnilo jen 124 tisíc akcií CETV.

Jiří Zendulka doplňuje: „Z technického pohledu akcie CETV oscilují okolo svého 50denního cenového průměru, aniž by tím vydaly signál svého směrování. V posledních měsících lze na titulu technicky spatřovat rostoucí kanál, ohraničený na spodní straně úrovněmi u 4,60 USD, kde tedy titul nachází podporu. Očekávám, že při případném proražení hladiny 4,80 USD uvidíme atak předchozích maxim nad 5 USD, resp. pak otevření cesty k horní straně kanálu, nyní na cca 5,35 USD (viz. naznačené linie v grafu).“

Vývoj akcií CETV na Nasdaq (týdenní graf)

CETV na Nasdaq (týdenní graf)

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688