TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.02.2018 11:55:12

Zeman dal Babišovi bianco šek. S novou vládou nemusí spěchat


Prezident Miloš Zeman nebude Andreje Babiše svazovat žádným termínem, pokud jde o shánění podpory pro vládu. Netrvá ani na tom, aby mu Babiš před jmenováním vlády přinesl 101 podpisů, kterými by zaručil, že má ve Sněmovně většinu. Do té doby povládne stávající Babišův kabinet v demisi.

Andrej Babiš odcházel z večeře s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech pozitivně naladěn. A nebylo to jen kvůli dobrému jídlu. "Pan prezident mě časově neomezuje z hlediska vyjednávání o druhém pokusu za podmínky, že budeme vyjednávat," řekl po setkání s hlavou státu novinářům Babiš.

 

Dodal také, že prezident netrvá na 101 podpisech, ale má představu, že vláda, kterou Babiš sestaví, získá podporu většiny přítomných poslanců ve Sněmovně.

 

Miloš Zeman ohledně podpory ve Sněmovně i termínu, který Babiš má k vyjednání podpory, už poněkolikáté změnil názor. Začátkem ledna Zeman řekl, že Babiše jmenuje v případě neúspěchu znovu, tentokrát po něm ale bude chtít 101 zaručených hlasů ve Sněmovně.

 

Po prvním kole prezidentských voleb Zeman prohlásil, že v případě porážky ve volbách Babiše jmenuje znovu do konce února, nebude ale požadovat 101 hlasů. Horší by to podle Zemanových slov Babiš měl v případě Zemanova vítězství, kdy by před jmenováním premiérem prezident očekával, že si Babiš sežene podporu většiny poslanců.

 

 

Ze čtvrteční schůzky vyplynulo, že Babiš má v podstatě neomezený čas na vyjednávání podpory pro svou novou vládu. Před tím, že s podporou prezidenta obsadí ANO ministerstva a pak bez důvěry a v demisi povládne vláda i několik měsíců, už po volbách varovali někteří politici, kupříkladu Tomio Okamura.

 

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek v reakci na čtvrteční jednání Babiše a Zemana podotkl, že ten čas neomezený není. "Nejpozději v říjnu 2021 musí být jednání ukončena. Přísnost musí být," rýpnul si Kalousek. V říjnu 2021 budou příští volby do Poslanecké sněmovny.

 

 

 

Změny postojů prezidenta kritizuje i lidovecký poslanec Marek Výborný. "Skoro aby sázkové kanceláře začaly vypisovat kurz, kolikrát ještě (prezident) změní názor. A co hůř, vláda bez důvěry má bianco šek k vládnutí bez časového omezení," tweetoval poslanec Výborný.

 

Sněmovna vládě Andreje Babiše 16. ledna nevyslovila důvěru. Pro bylo jen 78 poslanců hnutí ANO, proti 117 poslanců ostatních stran. Ty Babiše a jeho ministry vyzývají, aby vláda v demisi činila jen nezbytně nutné kroky, které jsou potřeba pro řízení země. Prezident to ale vidí jinak.

 

Neplnohodnotná vláda neexistuje, tvrdí Zeman

Už při jmenování Babišova kabinetu ministrům řekl, že "Ústava nezná pojem neplnohodnotná vláda". Ministry tak ubezpečil, že hned po jmenování mohou začít pracovat a nemusí čekat, až sněmovna vládě vysloví důvěru. Teď je přesvědčený, že i vláda v demisi může plnohodnotně fungovat a pro jednotlivé zákony si ve sněmovně vyjednat podporu.

 

Někteří ministři zvolili zdrženlivější přístup. "Nebudu podepisovat velké miliardové zakázky, k tomu vláda potřebuje důvěru," řekla při příchodu na středeční jednání vlády ministryně obrany Karla Šlechtová.

 

 

 

Problémem je vláda v demisi také při jednání v Bruselu, kde ostatní evropští politici vnímají, že Babišova pozice je kvůli domácí situaci slabší. Proti vládě v demisi Sněmovna nemá žádnou obranu. Fungovat bude do chvíle, než prezident jmenuje nový kabinet.

 

Rusnok vládl v demisi 169 dní, Topolánek 90

Česko už zažilo několik období, kdy vládla delší dobu vláda v demisi. Kabinet Jiřího Rusnoka prezident Zeman jmenoval 10. července 2013, vládl až do 29. ledna následujícího roku, z toho od 13. srpna v demisi. Vláda měla ale usnadněnou situaci v tom, že Sněmovna byla před mimořádnými volbami rozpuštěná.

 

Dlouho v demisi vládly také oba kabinety Mirka Topolánka. Ten první 90 dní, než Topolánek získal pro svou druhou vládu důvěru. Druhá vládla v demisi 43 dní, pak se strany dohodly na podpoře úřednického kabinetu Jana Fischera.

 

Nová vláda určitě nevznikne dříve, než po sjezdu ČSSD, na kterém sociální demokraté vyberou nové vedení. Strana se sejde 18. února v Hradci Králové. Na sjezdu bude i prezident Zeman, který z Hradce Králové zamíří k dalšímu setkání s Andrejem Babišem, tentokrát do Průhonic.

 

Babiš a Zeman se setkali v Lánech, více v reportáži:

 

ČSSD po volbách prohlašovala, že odchází do opozice, teď ale sociální demokraté svůj postoj přehodnocují a objevuje se ochota se na vládě podílet. Některým členům by nevadil ani trestně stíhaný Babiš jako premiér, což byla před časem pro ČSSD nepřekročitelná podmínka.

 

Spolupráci s ANO neodmítají ani lidovci, v čele vlády ale nechtějí obviněného Babiše. O možné toleranci své menšinové vlády pak Babiš jedná ještě s komunisty a hnutím SPD. Připustil ale, že s podporou Okamurova hnutí by měli problém někteří ministři z ANO. Sám Babiš by preferoval dvoukoalici s ODS, která by ve sněmovně měla 103 mandátů. Pro ODS je to ale nepředstavitelný scénář.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688