Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.02.2018 09:08:45

Britská centrální banka dnes ponechá sazby beze změny (Ranní zpráva z finančního trhu)

Euro včera proti dolaru výrazně zkorigovalo své nedávné zisky. Ekonomika zemí eurozóny však zůstává i nadále silná. To dnes potvrdily i údaje o německém zahraničním obchodu. Bank of England dnes dostane k dispozici novou prognózu, ale ke zvýšení sazeb to tamní centrální bankéře pravděpodobně nepřiměje. Z regionálních dat nás čeká pouze domácí podíl nezaměstnaných. Ten na vývoj koruny velký vliv mít nebude. Region tak i dnes zůstane ve vleku globálních událostí.

Německý zahraniční obchod zkoriguje listopadový skok

Na dnešním zasedání by Bank of England měla jednohlasně odsouhlasit pokračování současné měnové politiky. Dnešní zasedání bude zajímavé tím, že na něm bude mít centrální banka k dispozici novou prognózu, která se zabývá potenciálním růstem ekonomiky. Jeho odhad podle nás zůstane na 1,5 %. Další data prognózy by měla ukázat, že inflace dosáhla svého vrcholu na konci loňského roku, nicméně BoE pravděpodobně bude i nadále počítat s pozvolným utahováním měnové politiky

Dolar zavelel k protiútoku

Americký dolar včera proti společné evropské měně prudce posiloval. Od zahájení včerejšího evropského obchodování si připsal 1 %. Podle zdrojů citovaných agenturou Bloomberg za tímto pohybem stojí vývoj na asijských trzích. Investoři prodávají japonský jen a čínský renminbi a nakupují dolary po oznámených změnách na čínském kapitálovém trhu. Americkému dolaru také pravděpodobně pomohla dohoda demokratů a republikánů o rozpočtu na další dva roky a prohlášení člena FOMC Williamse, že ekonomika vydrží postupné zvyšování sazeb. Dnes ráno se pár USD/EUR obchoduje za 1,227.

Přehled dnes již zveřejněných událostí ve světě

Po velmi silném listopadu, který přinesl rapidní akceleraci německého zahraničního obchodu, dnes zveřejněné údaje za prosinec ukazují na další zrychlení dynamiky. Přebytek obchodní bilance sice vykazuje mírně horší výsledek, ale to je hlavně kvůli vyšším dovozům, které pravděpodobně reagují na vyšší německou domácí spotřebu a investice.

Český podíl nezaměstnaných mírně vzroste

Jedinou zajímavější statistikou, která dnes bude v regionu zveřejněna, zůstává domácí podíl nezaměstnaných za leden. Přestože v prosinci znovu stoupnul počet volných pracovních pozic, další výraznější pokles nezaměstnaných na sezónně očištěné bázi se nedostavil. To naznačuje, že trh už skutečně naráží na své limity. Očekáváme, že kvůli nepříznivé sezónnosti spojené se začátkem roku (na konci roku skončily některé dohody na dobu určitou) podíl nezaměstnaných v lednu vzrostl o desetinu procentního bodu na 3,9 %. 

Regionální měny oslabily ve vleku globálních událostí

Polská centrální banka včera ponechala svou klíčovou sazbu beze změny. Guvernér Glapinski se pak po tiskové konferenci snažil uchlácholit trhy, které podle něj příliš prudce reagovaly na jeho vyjádření z minulého měsíce. Guvernér včera prohlásil, že polské sazby by se nemusely měnit v průběhu celého roku 2018. My počítáme s tím, že v březnu již začne docházet ke změně rétoriky centrální banky a v druhé polovině roku by mělo dojít ke dvojímu zvýšení sazeb.

Všechny středoevropské měny včera oslabovaly. Následovaly tak vývoj na světových trzích, kde docházelo k posilování dolaru na úkor ostatních měn včetně eura. Tento vývoj pokračoval i v průběhu americké obchodní seance. Koruna dnes otevře blízko 25,26 CZK/EUR, zlotý kolem 4,171 PLN/EUR a maďarský forint by měl začít přibližně na 310,6 HUF/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688