ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Komodity  |  08.02.2018 08:28:50

Ranní glosa: Drill, baby, drill, aneb břidlicová revoluce v USA

Když v roce 2008 zazněl na předvolebním shromáždění republikánů slogan podporující domácí těžbu ropy “Drill, baby, drill!“, asi jen málokdo čekal, jak moc si američtí producenti vezmou tato slova k srdci. Nejen že se jim v následujících letech podařilo více než zdvojnásobit domácí produkci, ale především obrátili celý ropný trh vzhůru nohama. Extra silný břidlicový boom můžeme čekat také v roce 2018.

Aktuální zprávy o pokoření hranice 10 mil. barelů - poprvé od roku 1970 - by přitom měly být pouze zahřívacím kolem. Dle vládní energetické agentury (EIA) dosáhne americká těžba ještě o milion barelů vyšší hranice již v listopadu, tj. o celý rok dříve, než bylo v lednu odhadováno. Díky tomu by tak měl v tomto roce jen přírůstek americké produkce ropy pokrýt nárůst její globální spotřeby.

Drtivá většina zvýšení těžby připadá na tzv. břidlicovou ropu. Spojené státy již dnes těží více než z poloviny právě tento typ nekonvenční ropy, která zásadně proměnila globální trh. Technologie horizontálních vrtů a hydraulického štěpení (tzv. frakování) totiž umožňuje relativně rychle a levně nastartovat/utlumit těžbu v reakci na cenové výkyvy. Jinými slovy, konkurenční výhoda břidlicářů tkví oproti tradičním producentům ve vyšší míře flexibility, která činí jejich nabídku elastičtější.

Navíc právě díky břidlicovému boomu dokázaly Spojené státy posílit také vlastní energetickou bezpečnost. Pozici největšího importéra ropy v minulém roce přenechali Číně a sami od roku 2015 - po zrušení embarga - ropu exportují, a to v objemech vyšších než leckterý členský stát OPECu. Americkou ropu dokonce nově začaly dovážet Spojené Arabské Emiráty, což bylo ještě před pár lety zcela nemyslitelné.

S ohledem na kartel OPECu platí, že američtí producenti výrazně umocňují jeho léta trvající dilema, zda podporovat ceny ropy, nebo spíše chránit vlastní tržní podíl. V roce 2014 se kartel rozhodl pro druhou variantu, jen aby po neúspěšné snaze “vyhladovět” břidlicáře přispěchal v roce 2016 se snahou ceny stabilizovat. To se zatím daří, nicméně vyšší ceny zároveň odšpuntovaly další fází břidlicové revoluce. Výsledkem je, že OPEC sice úspěšně omezil ceny zdola, břidlicáři je však svou aktivitou efektivně zastropovali.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688