Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  08.02.2018 07:32:25

Nedávná historie ukazuje, že stát není dobrým partnerem pro správu financí – Ivan Duvač (Phoenix Investor)

Objem majetku v podílových fondech by letos měl překonat hranici 500 miliard , tedy pouze zlomek toho, co mají domácnosti uloženo na netermínovaných vkladech (pozn. objem netermínovaných bankovních vkladů činil k 30.11.2017 cca 1,78 bilionu ). Lze obyvatele ČR považovat za extrémně opatrné?

Lidé v České republice patří mezi spořivější národy, to je pravda. Stejně tak, kapitálové trhy zde nemají takovou tradici jako na Západě, zejména v USA. Je zde navíc špatná zkušenost z 90. let, kdy řada lidí přišla o velkou část svých úspor v rámci Kupónové privatizace. Lze tedy říci, že obyvatelé ČR jsou opatrnější než lidé na Západě.

Co by tento stav mohlo změnit?

Třeba současné růsty cen na kapitálových trzích a prostředí nízkých úrokových sazeb. Je nutné poznamenat, že finanční sektor, odvětví investic nevyjímaje, je v celé Evropě silně regulováno. Pokud chce v České republice někdo investovat třeba jen stokorunu měsíčně, musí absolvovat nadměrnou administrativu, spořicí účet si pak na druhou stranu sjednáte online. Zároveň, v České republice se nutně bude muset čím dál častěji a hlasitěji mluvit o zajištění na penzi, peníze na studium pro děti apod. Samozřejmě, část peněz bude směřováno do, pro tyto potřeby vytvořených, finančních produktů, např. důchodové spoření, kde by mělo být možné získat nějakou státní podporu. To podílové fondy neumí, nicméně jsou jednou z mála alternativ, navíc s příznivou poplatkovou politikou, k těmto „speciálním“ produktům. Plus, zkušenost s omezováním státní podpory stavebního spoření a nedávné vytvoření a zrušení 2. pilíře důchodového systému nám ukázaly, že stát není vždy tím nejlepším partnerem pro správu financí.

Pokud se podílové fondy nemohou těšit z žádné finanční podpory a zároveň vklady na nich nejsou pojištěny, čím vlastně mohou zaujmout?

Podílové fondy podporu státu mají, po splnění zákonného časového testu jsou výnosyinvestic do podílových fondů osvobozeny od daně z příjmu, toto například u zmíněných bankovních vkladů či termínovaných účtů není. Pojištění vkladů má také své limity a současný stav Fondu pojištění vkladů je připraven na pád max. jedné středně velké banky. Rozhodně, pokud by došlo k nějakému systémovému problému, Fond pojištění vkladů nemá prostředky a ani ambici toto řešit. A právě pokud máte jakékoliv pochybnosti o budoucím vývoji v České republice, jsou podílové fondy finančním produktem, které Vám pomohou peníze „schovat“ v jiných koutech světa. To, že vložíte část svých prostředků do banky A a druhou část do banky B nelze považovat za dostatečnou ochranu. Naproti tomu, kombinace investic do akcií vyspělých kapitálových trhů, dluhopisů silných firem a fundamentem silných států tuto ochranu nabídnout může.

Co ale, pokud věřím tuzemské ekonomice a jsem pouze citlivý k případným výkyvům na finančních trzích?

Winston Churchill říkal, že optimista vidí příležitost v každé překážce a pesimista naopak vidí překážku v každé příležitosti. Případné poklesy cen na finančních trzích mohou být dobrou zprávou, nabízí možnost levné koupě. Ano, je nepříjemné, pokud investujete do cenných papírů, jejichž cena na konci Vašeho investičního horizontu níže než v době, kdy jste tyto cenné papíry kupovali. Stejně tak ale nemáte jistotu, že v době, kdy budete chtít koupit nemovitost, budou jejich ceny nízko a zároveň budou mít potenciál budoucího růstu. Pokud se bavíme o zajištění prostředků na věci typu penze, studium dětí apod., tak velmi pravděpodobně nebudete potřebovat všechny peníze najednou, tj. můžete odprodávat ty investice, které nejsou tak zajímavé do budoucna. Stejně tak, dnes již existuje inteligentní správa portfolií, kdy s blížícím se koncem Vašeho investičního horizontu správce investic postupně převádí Vaše investice z rizikovějších aktiv do těch bezpečných. Těsně před koncem investičního horizontu tak budete mít drtivou část svých investic v krátkodobých cenných papírech, které jsou maximálně bezpečné.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688