Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.02.2018 17:38:49

Rušno na pražské burze: Čísla Monety, rozdělení ČEZ, před námi výsledky KB a CETV

Pražská burza se po úterních výprodejích v půli týdne dokázala odrazit vzhůru a v tomto směru doprovodila západoevropské a navázala na americké trhy. Jediný pokles dne vidíme na titulu Kofoly, naproti tomu Erste, ČEZ nebo Stock si připisují výrazné zisky. Banka Moneta po ranních výsledcích za rok 2017 nejprve výrazně rostla, pak své zisky kvůli výhledu pro dividendu minimalizovala. Ve čtvrtek jsou na pořadu dne hospodářské výsledky Komerční banky či CETV. Index PX připsal 1,6 procenta.

Moneta dosáhla v posledním loňském čtvrtletí čistého zisku nad očekáváním analytiků, mírně nad jejich odhady navrhuje také výplatu dividendy z loňského zisku. Čistý úrokový výnos jako jeden z klíčových parametrů hospodaření banky skončil zhruba v souladu s odhady. Akcie banky reagovaly v úvodu pražského obchodování růstem o více než 2 procenta nad 84 korun za akcii. Závěr znamená zisk kolem půlprocenta.

Moneta oznámila, že z loňského výsledků zamýšlí vyplatit dividendu ve výši 8 korun na akcii. I to je číslo mírně nad odhady analytiků, kteří konsensuálně očekávali 7,7 koruny na akcii. Souhrnně za roky 20172020 pak banka Moneta navrhuje celkový tok dividend ve výši 11,5 miliardy korun. Po odečtení navrhované dividendy za rok 2017 vychází celkový plánovaný tok dividend pro roky 20182020 na 7 miliard korun, výši zhruba 13,70 koruny na akcii. To je 23 procent POD aktuálním očekáváním analytiků v konsensu dle agentury Bloomberg, který hovoří o 17,60 koruny na akcii, upozornil hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

Generální ředitel banky Tomáš Spurný v úvodních komentářích k výsledkům krom jiného uvedl, že očekává do posledního letošního čtvrtletí obrat čistých příjmů banky k růstu. Primární strategií banky podle Spurného zůstává právě organický růst, přesto banka sleduje také tuzemský akviziční trh. Je připravena k dalšímu růstu i cestou akvizice na domácím finančním trhu. Spurný očekává konsolidaci na domácím bankovním trhu na horizontu příštích tří let. "V takovém případě budeme proaktivní," uvedl. Spurný si ale naopak umí představit, že by se sama banka Moneta stala akvizičním cílem. "Umím si představit situaci, že za námi někdo přijde a pokud nabídne za banku solidní prémii, management to podpoří. Pokud někdo bude chtít koupit nás, za takových podmínek to bude v pořádku," cituje slova Spurného agentura Bloomberg.

O solidních více než 2,5 procenta zpevnily akcie ČEZ. Vláda jmenuje expertní tým, aby posoudil plán na rozdělení elektrárenské skupiny na část tradiční energetiky a novou společnost zahrnující distribuci a výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, uvedl ve středu po jednání vlády premiér v demisi Andrej Babiš. ČEZ preferuje jako nejlepší variantu pro financování další výstavby jaderných bloků oddělení jaderných a konvenčních zdrojů od distribuce a nové energetiky, ukázala minulý týden studie, kterou ČEZ předložil v parlamentu, doplňuje agentura Reuters. "Bavili jsme se (na jednání vlády) také o otázce rozdělení ČEZ... Víceméně jsme se domluvili, že vláda bude oficiálně nominovat expertní tým, který bude nějakým způsobem komunikovat s ČEZ ohledně jejich návrhů, o nichž jako akcionář sice víme, ale nikdy to nebylo projednáno oficiálně," řekl Babiš.

V úterý po závěru pražského obchodování oznámila polská PKN Orlen, že výsledek dobrovolné nabídky na odkup akcií Unipetrolu ji posunuje nad 90% kontrolu v Unipetrolu. Otevírá si tak cestu k získání plné kontroly ve firmě (90 % jako hranice pro vytěsnění dle lokálního práva).

Ve čtvrtek před otevřením trhu nás čekají výsledky Komerční banky. Čistý zisk za 4Q17 by měl podle odhadů analytiků a ekonomů v konsensu Reuters stagnovat u 3,06 miliardy korun, medián pro dividendu hovoří o 42,50 na akcii.

Reportovat kvartální a celoroční čísla má zítra také mediální skupina CETV. Mediánem odhadů dle Reuters pro čistý zisk je 41,2 milionu USD.

Denní souhrn závěrečných cen z pražské burzy
ze dne 07.02.2018
Název Závěrečná cena Změna (%)
CETV 96.50 1.37
ČEZ 521.00 2.56
ERSTE BANK 1032.00 2.84
FORTUNA 180.50 0.28
KOFOLA ČS 410.00 -0.49
KOMERČNÍ BANKA 905.00 0.89
MONETA MONEY BANK 83.00 0.48
O2 C.R. 274.00 0.55
PEGAS NONWOVENS 876.00 0.69
PHILIP MORRIS ČR 16700.00 0.00
STOCK 83.90 3.84
UNIPETROL 376.50 0.40
VIG 691.50 1.17
Největší vzestupy
Název Změna (%)
STOCK 3.84
ERSTE BANK 2.84
ČEZ 2.56
CETV 1.37
VIG 1.17
Největší pády
Název Změna (%)
KOFOLA ČS -0.49

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688