Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.02.2018 11:46:32

Německo hlásí dohodu. Zemi asi znovu povede velká koalice


Německo nejspíš znovu povede velká koalice. Konzervativci německé kancléřky Angely Merkelové (CDU/CSU) a Sociální demokraté (SPD) se dohodli na jejím vytvoření, uvedli dnes zástupci konzervativců a zdroje blízké jednání. Spekulace o dosažení koaliční dohody dnes dopoledne potvrdila také sama sociálnědemokratická strana, informovala agentura Bloomberg. Německo má největší ekonomiku v Evropě a z toho titulu také velký význam pro tuzemské firmy.

Dohodou se Německo po čtyřech měsících povolebního vyjednávání přiblíží k ukončení politické nejistoty, která oslabovala jeho roli v mezinárodních vztazích a vyvolávala otázky, jak dlouho zůstane Merkelová v čele země.

Pokud jde o personální otázky, vyšla nakonec CDU/CSU výrazně vstříc sociálním demokratům. Podle německých médií totiž SPD obsadí ministerstvo financí, které je po postu kancléřky všeobecně považováno za druhou nejdůležitější vládní pozici. Zůstat jí mají také resorty zahraničí a práce, které chtěla. Ministrem vnitra se v nové vláděstát šéf CSU a končící bavorský premiér Horst Seehofer. Konzervativní unie má nově vést ministerstvo hospodářství.

Koaliční smlouvu, kterou by už dnes trojice stran mohla představit veřejnosti, budou v příštích týdnech schvalovat sjezdy CDU a CSU a také vnitrostranické referendum SPD. Právě souhlas více než 460.000 sociálních demokratů není ale úplně jistý, řada straníků totiž další vládu pod vedením Merkelové odmítá. Pokud ho nakonec udělí, mohla by už třetí velká koalice za poslední čtyři volební období vzniknout v první polovině března. Vytváření vlády v Německu ještě nikdy netrvalo tak dlouho jako nyní.

Euro k dolaru naposledy klesalo o 0,2 % na 1,2350 EURUSD. Německý akciový index DAX rostl po úterním výplachu, dnes před 10:30 se vyšvihl nahoru a naposledy přidával 0,65 %. Se spekulacemi o nalezení dohody přišla německá média krátce před 10:00, informoval web Deutsche Welle.

Zdroje. Reuters, ČTK, Bloomberg, DW

 

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688