Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.02.2018 19:58:59

Jak švýcarská banka zlikvidovala produkt za miliardy


S výkyvy na trzích lze obchodovat. Pokud se trh nehýbe, je možné sázet na další nehýbání. Ale když se jednou prudce pohne – jak se to stalo právě nyní – mají spekulanti na nehybnost problém.

Mluvit by o tom mohla švýcarská banka Credit Suisse. Ta je jedním z protagonistů v příběhu, na kterém je možné ukázat, jak se dosud tak populární sázení proti výkyvům trhu – shortování volatility – může také vymstít.

Hlavní hvězdou jsou ale jedny konkrétní dluhové cenné papíry, kterými je možné na kolísavost sázet. Mají komplikovaný název - VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN. Známé – teď tedy neblaze – jsou ale pod burzovním symbolem XIV. A jejich podobnost s podstatně slavnějším měřítkem kolísavosti VIX nemusí být náhodná.

XIV ETN fungují tak, že odrážejí inverzní výkonnost indexu volatility sestavovaného chicagskou opční burzou CBOE, tedy již zmíněného VIXu. Pro drobné investory byly údajně jednou z nejoblíbenějších možností, jak proti turbulencím na klidných trzích sázet. To je mimochodem strategie, kterou investoři v posledních zhruba dvou letech sledovali až skoro bezhlavě. Trhy byly klidné, takže s takovouto sázkou bylo možné přijít si na slušnou návratnost. A fondům, které tuto strategii sledovaly, se peníze jenom hrnuly. Bez ohledu na kritiku, která se na tyto inverzní zapákované burzovně obchodované produkty kvůli jejich rizikovosti snášela.

Problém nastal v pondělí. Ukazatel VIX, o kterém se hovoří také jako o „indexu strachu“, vyrostl v ten den nejvíce ve své historii a dnes se přechodně dostal na čerstvé 2,5 leté maximum. Pro index, který se během posledních tří let pohyboval kolem 14 bodů, to v konkrétních číslech znamená vzestup na 38,8 bodu v pondělí a další nárůst až na více než 50 bodů dneska. Katastrofu pro fondy shortující volatilitu s inverzními sázkami na VIX.

Výsledek? Pro Credit Suisse obrovský problém. Papíry VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETN, které banka sama přivedla na svět, se v řádné seanci v pondělí propadaly ještě o „pouhých“ 14 %. O 80 % ale sklesala jejich čistá hodnot aktiv v pondělním prodlouženém obchodování. Obchodování s nimi muselo být pozastaveno a CS se je nakonec rozhodla odkoupit zpátky. V podstatě tak zlikvidovala investiční produkt, který měl ještě minulý měsíc hodnotu přes 2 miliardy dolarů.

Kamenem úrazu je, že banka byla jeho největším držitelem. Na konci třetího čtvrtletí držela 32 procent těchto papírů; podle nejnovějšího oznámení regulátorům to bylo zhruba 4,79 milionu kusů. Při pondělní zavírací ceně 115,55 USD by to pro Credit Suisse znamenalo holding v objemu přes 550 milionů dolarů. A o 480 milionů dolarů méně v prodlouženém obchodování v témže dni, které XIV ETN sneslo na pouhých 15,43 USD.

Připomeňme, že bankovní dům vykázal za poslední dva kvartály zisky 250 milionů a 300 milionů dolarů. Čachry s poněkud obskurním produktem by pro banku znamenaly, že právě přišla o peníze odpovídající zhruba ziskům za celou jednu polovinu roku, napsal web zerohedge.com. To je něco, co by mohlo zajímat nejenom její investory, ale také regulátory…a právníky jejích klientů.

Credit Suisse se dnes nechala slyšet, že žádné ztráty z obchodování s tímto ETN neutrpěla. Jenomže trhy si už svoji odpověď na otázku, komu případné ztráty nakonec padnou na hlavu, našly. Akcie Credit Suisse na pozadí pokračujícího výprodeje na evropských akciových trzích dnes v Curychu odepsaly až téměř 9 procent. Ztráty nicméně korigovaly.

Zdroje: Bloomberg, www.zerohedge.com, CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688