Grant Capital (Grant Capital)
Akcie v ČR  |  10.02.2018 09:01:17

Dělení ČEZ: Akcie přes 800,- nebo také za 350,-


Dělení ČEZ: Management ČEZ i MPO již své preference naznačili. 
Pro minoritní akcionáře pak akcie přes 800,- nebo také za 350,-

Management ČEZ již naznačil preferenci v rozdělení společnosti a tím zajištění financí pro výstavbu nových jaderných bloků. Konečné slovo ale bude mít hlavní akcionář a ten se také nechal v poslední době slyšet ústy ministra průmyslu Hünera, že ČEZ pomoc nepotřebuje a zvládne to sám.

Z pohledu minoritního akcionáře by varianta preferovaná managementem znamenal zajímavou příležitost s ohledem na vyhlídky ocenění akcií. Varianta preferovaná ministrem průmyslu by však znamenal, dle jeho vyjádření, negativní efekt jen v řádu několika desítek korun. V takovém případě si však dovolíme polemizovat nad slůvkem „jen“ anebo „desítek“.

Varianta výstavby bloků zajištěná vlastní cestou ČEZ by pro minoritní akcionáře nebyla z pohledu ceny akcií příznivá a obávám se, že při započtení negativních efektů by reakce při současných cenách kolem 525 byla spíše v řádu stokorun, tedy v rozmezí 100-200 na akcii. Do negativních faktorů by stačilo započíst nevyplácení dividend po několik dalších let, výše investice a cena za financování a možné problémy spojené se samotnou výstavbou či riziko negativního vývoje ceny elektrické energie v průběhu let výstavby. Domníváme se, že atraktivita akcií ČEZ by velmi silně poklesla alespoň v krátkém období a ze současných cen by se mohli propadnout i pod hranici 350 za akcii.

Dalo by se říci, že varianta rozdělení firmy preferovaná managementem ČEZ je jak pro minoritní ale i majoritní akcionáře takzvanou win-win variantou, tedy ekonomicky i investičně nejsmysluplnější. S oceněním akcií by to pak dokonce mohlo být ještě zajímavější, než se nyní zdá. Absencí podobných aktiv, jakou by byl „nový ČEZ“ na současném trhu by mohlo dojít k navýšení ocenění o oněch 65 mld. dokonce jen u této nové části. To by pak mohlo znamenat i překonání hranice 800 /akcii. (aktuální prémie téměř 50%) Avšak v případě prosazení varianty „MPO“, tedy vlastního financování by se objevilo také riziko propadu až téměř o 50% ze současných cen.

Politické prosazení jakékoliv varianty bude v případě ČEZ velmi komplikované a sledované. Jakákoli varianta bude mít nakonec své obhájce i odpůrce. Je zapotřebí si uvědomit, že energetika a energetická bezpečnost spadá do státní koncepce a ekonomické souvislosti a dopady nemusí vždy sehrát ten jediný nebo rozhodovací prvek. Pokud se však brzy najde politicky rozumný konsensus, začíná se již nyní rozvíjet nový, dlouhý a zajímavý příběh nejen pro současné akcionáře.

Pavel Šťastný, Grant Capital a.s.

Grant Capital a.s. / Nejlepší spojení s kapitálovými trhy

Společnost Grant Capital již přes 10 let poskytuje podporu pro obchodování a investování na kapitálových trzích v USA i Evropě. Zákazníkům připravuje individuální investiční záměry. Aktuálně využívá zejména programovatelné technologie pro robo-advisory, které zákazníkům nabízí chytré a efektivní řízení rizik obchodování odbourávající zejména psychologické překážky dnešního investora. 

Více na: www.grantcapital.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688