Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.02.2018 22:54:03

2. února: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Pokračující vzestup výnosů na americkém dluhopisovém trhu a nárůst volatility. To tu dlouho nebylo. Americké akcie v pátek odepsaly okolo dvou procent a završily nejhorší týden za poslední dva roky.

Akcie ve Spojených státech prudce oslabily a index Dow zaznamenal nejhlubší denní pokles od června 2016. Za celý týden všechny tři indexy vykázaly největší propad za více než dva roky. V pátek k tomu přispěly slabé výsledky hospodaření a zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA za leden, která vyhnala vzhůru výnosy amerických státních dluhopisů.

Index Dow v pátek odepsal 666 bodů, tedy 2,54 % na 25 520,96 bodu, S&P 500 spadl o 2,12 % na 2 762,13 bodu a Nasdaq Composite ztratil 1,96 % na 7 240,95 bodu. Ztrácelo všech 30 akcií zahrnutých v Dow a také všechny hlavní sektory indexu S&P 500 v čele s energetikou, základními materiály a technologiemi. Index volatility VIX stoupl o 28,51 % na 17,31 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o pět bazických bodů na 2,8392 %. Na pátek ani na celý týden nebudou rádi vzpomínat spekulanti na růst hodnoty kryptoměn, bitcoin se v pátek sesunul o dalších 6 % a ethereum o více než 13 %.

"Klíčové byly v pátek rostoucí výnosy amerických bondů. Býčí trendy zpravidla neumírají stářím, ale kvůli rostoucím úrokům. Je dobré si to v současnosti připomenout," uvedl Mike Baele z U.S. Bank Wealth Management.

Nejhůře si v pátek vedly technologické společnosti v čele s akciemi firem Microsoft, Alphabet a Apple. Slabší výsledky hospodaření, než se čekalo, poslaly dolů také akcie ropných firem ExxonMobil a Chevron. Naopak internetový prodejce Amazon díky výsledkům hospodaření posílil.

KTERÉ FIRMY ZVEŘEJŇUJÍ VÝSLEDKY V TÝDNU OD 5. ÚNORA?

Za celý týden hlavní americké akciové indexy výrazně klesly (Dow -4,12 %, S&P 500 -3,85 %, Nasdaq Composite -3,53 %). Během týdne byly v centru pozornosti především rostoucí výnosy amerických vládních dluhopisů, které přebily celkově nadále úspěšně vyznívající výsledkovou sezónu i zveřejňovaná makrodata. Vedle toho také například společnost Apple uvedla, že snižuje výrobu svého vlajkového telefonu iPhone X.

Hlavní indexy tak po čtyřech týdnech poprvé ztratily. "Očekávali jsme pullback, jakkoli výsledky firem a data z ekonomiky jsou solidní. Trhy zkrátka nerostou po přímce," řekl Gene Goldman z Cetera Financial.

Americký dolar v pátek posiloval. Přispěla k tomu zpráva z amerického trhu práce, která posílila šanci, že by centrální banka USA mohla letos zvyšovat úroky rychleji, než se dosud čeká. Americké ministerstvo práce oznámilo, že v USA vzniklo v lednu 200 000 pracovních míst, o 40 000 více než v předchozím měsíci a více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti zůstala na 17letém minimu 4,1 %. Průměrná mzda stoupla meziročně nejvíce za osm a půl roku.

Zpráva posílila očekávání, že inflace v letošním roce zrychlí, což zvyšuje pravděpodobnost, že by Fed mohl v příštích měsících zvyšovat úroky rychleji. Podle dosavadních očekávání by měl letos zvýšit úroky třikrát, poprvé již na březnovém zasedání.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,6 % na 89,18 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,4 % na 1,2461 USD a k jenu o 0,6 % na 110,11 JPY. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,3 % na 137,21 JPY.

TECHNICKÁ ANALÝZA EUR/USD

Ceny ropy na závěr týdne klesaly. Způsobil to růst hodnoty dolaru v reakci na silné údaje z trhu práce. Od počátku roku však ropa stále posiluje díky zprávám, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) plní dohodnuté limity a globální poptávka ožívá.

Posilování dolaru má často negativní vliv na ceny ropy, které se stanovují v dolarech. Silný dolar zdražuje ropu pro neamerické investory, a jejich zájem o ni tak klesá. Analytici upozorňují, že ceny ropy jsou pod tlakem také kvůli zprávám o růstu těžby v USA. Zpráva vládního úřadu pro energetické informace v tomto týdnu ukázala, že těžba v USA v listopadu poprvé od roku 1970 překonala hranici deseti milionů barelů denně.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688