Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  31.01.2018 14:57:10

Stříbro jde nahoru, manipulace na trhu zřejmě končí

Z 620 milionů uncí stříbra z roku 2006 se celosvětová výroba stříbrného kovu zvýšila na 900 milionů uncí v roce 2015. Relativní nedostatek spojený s poklesem produkce nastal v roce 2016, To však nezpůsobilo, že cena výrazně vzrostla. Jeden z důvodů je chronické podhodnocení.vJedná se ale o situaci, která by brzy podle analýzy xPartners mohla procházet hlubokými změnami.

V průběhu staletí bylo vytěženo 4,5 miliardy uncí zlata a 10krát více stříbra. Zatímco zásoby zlata stále existují ve výši 95 % v různých formách (například mince nebo šperky), situace je opačná pro stříbro, které bylo z 95 % zničeno průmyslem. V důsledku tohoto zničení je nedostatek stříbrného kovu zvýrazněn zvýšenou poptávkou ze sektoru špičkových technologií. Například zásoby zlata představují přibližně 160 000 tun, zatímco zásoby stříbra představují pouze přibližně 40 000 tun.

Jelikož stříbro se stalo "méně viditelné" než zlato, někteří investoři se od něho odvrátili. Trh byl výrazně ochuzen, a tak se cena stříbra ukázala být více volatilní než cena zlata.

Velká manipulace bank

Jak pravděpodobně víte, cena zlata je historicky manipulovaná centrálními bankami a ostatními emitenty papírových a virtuálních cenných papírů. Tyto obecně nelegální manévry se však zdají být minimální v porovnání s těmi, které převládají na trhu stříbra. V roce 2014 byly obviněny tři banky, konkrétně Deutsche Bank, HSBC a Bank of Nova Scotia, z manipulace ceny stříbra. Na banky byly podány žaloby a byly jim uloženy pokuty ve výši několika milionů amerických dolarů za nezákonné obohacovaní se a zneužívání svého postavení. Deutsche Bank se k těmto praktikám přiznala, což potvrdilo, že banky opravdu trhy ovlivňují.

Banky spekulativně zadávají short pozice na futures kontrakty, a tak se snaží cenu stříbra držet dole. Velké objemy prodejů futures na stříbro automaticky snižují jeho cenu na trhu. Jelikož cena stříbrného kovu závisí na derivátech obchodovaných na komoditních burzách, obchoduje se tudíž s mnohem větším objemem, než ve skutečnosti existuje ve fyzické podobě.

V současnosti jsou případy manipulace opět řešené americkými soudy, avšak jsou málo medializovány. Fyzický trh stříbra by se měl postupně zbavit manipulace ze strany bank a opět by měl odrážet jeho skutečnou hodnotu. Od poloviny prosince 2017 cena stříbra stoupla za více než měsíc o skoro 2 dolary za unci, momentálně je na trhu přítomna slabá korekce. Při současné cenové hladině vypadá být rok 2018 vhodný na nákup stříbrného kovu.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688