TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.01.2018 00:15:00

Po zřícení lávky v Troji vyroste náhradní most až za rok a půl.

Provizorní most, který má nahradit zřícenou lávku v pražské Troji, bude postaven nejdříve za rok a půl. Práce zdrží především změna územního plánu. Praha 7 teď řeší problémy s dalšími třemi mosty. Starostové si stěžují, že se informace o jejich technickém stavu dozvídají pozdě.

Po více než sto let starém Hlávkově mostě projede kolem 46 tisíc aut denně. Nyní ho dělí jen jeden hodnotící stupeň od uzavření. "Pevně věřím, že se nestane něco takového, co se stalo na Libeňském mostě," uvedl zastupitel hlavního města Prahy Jan Čižinský.

Libeňský most už uzavřený je a to pro auta i městskou hromadnou dopravu. Slouží pouze chodcům. Částečně bude doprava obnovena, až se dostatečně podepře.

Ani probíhající instalace podpěr Libeňského mostu nezaručí, že se na něj vrátí tramvaje. Pro ty je další možností provizorní most, takzvaný rámusák, který by stál hned vedle toho současného.

Na rozdíl od Hlávkova mostu tam už je rekonstrukce na spadnutí. Magistrát ovšem podle Prahy 7 zatím nevybral způsob, jakým most opraví a jak bude řešena doprava. "Pan náměstek slíbil, že to prověří, ono už to jednou v plánu bylo," doplnil Čižinský.

Radní pro dopravu Petr Dolínek v pondělí jednal se zástupci Prahy 7, následného brífinku pro novináře se ale nezúčastnil a zastihnout ho nebylo možné ani po telefonu.

Libeňský most nyní využívají někteří politici i k happeningům. Pirátská strana dnes převážela chodce rikšou. V prosinci se zřítila lávka v Troji. Nahradit ji má provizorní most. Stavební práce by měly trvat tři měsíce, díky administrativě ale stavba potrvá nejméně do jara příštího roku.

Cesta z Císařského ostrova do Troji se především v létě hemží lidmi. A to nejen chodci, ale i cyklisty nebo bruslaři. Současný přívoz by takový nápor jen těžko zvládal a navíc často kvůli vysokému průtoku vody vůbec nejezdí. A tak je tomu i dnes.

Město tak zvažuje vybudování přívozu s kapacitou až 200 lidí. Ovšem nastat může opačný problém než je hodně vody a tím je sucho. "My nevíme, při jak nejmenším průtoku Vltavy korytem bude moct tento přívoz ještě jezdit," uvedl starosta Troji Tomáš Bryknar.

Lano bude vedeno nad přívozem. Neměla by se tak opakovat situace ze včerejška, kdy dvaapadesátiletého kajakáře strhlo jedno z lan vedoucích ve vodě.

Praha 7 je nejzávislejší městskou částí na mostech, obklopují jí z několika stran. Pryč je lávka v Troji. Uzavřen je Libeňský most a otazník visí nad Hlávkovým mostem. "My jsme dostávali jenom zprávu, že tam třeba probíhá diagnostika, jinak jsme v tom nehráli žádnou roli," uvedl Čižinský.

Financování oprav mostů je na magistrátu, který je jejich majitelem.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688