Světové trendy v bytovém textilu pro rok 2018: vede multifunkčnost i minimalismus

Letošní největší textilní veletrh na světě přináší tyto trendy

Zdroj Heimtextil: Obr. 1. Hlavní fotografie letošního Heimtextilu

Inspirace pro menší byty i záplava barev, které vás nabijí. To vše přinesl letošní Heimtextil – největší textilní veletrh na světě, který každoročně v lednu představuje světové trendy v bydlení a designu pro následující období.

Letošní rok byl ve znamení města budoucnosti. Už v roce 2030 má žít ve městech dvě třetiny obyvatel planety, do konce století pak většina. Tím se bude zmenšovat i prostor pro naše obydlí. A právě na místo, kde žijeme, pracujeme a trávíme volný čas, se letošní týmy architektů zaměřili a představili interiérový design buducnosti. Rozdělili jej do čtyř trendů: flexibilní a zdravý prostor, obnovitelnost i místo pro tvůrce.

Vede multifunkčnost i minimalismus

Městské bydlení se bude muset stále více vyrovnávat s minimálním prostorem, kdy je třeba využít každý kout. Architekti upřednostňují vestavné úložné prostory i multifunkční nábytek, kterým jednoduše změníte funkci místnosti, třeba sklápěcí postel nebo pohovku zabudovanou ve skříni. Zároveň trvají na zachování prostorově čistého a dýchajícího interiéru. Pracují s funkčním nábytkem, který má v interiéru více uplatnění, i solitéry, které v prostoru vyniknou. Současně využívají výrazné barvy. Mezi aktuální trendy patří svěží severský styl, který byl také hlavním mottem letošního Heimtextilu. Ten můžete použít téměř všude, na tapetách, křeslech i bytovém textilu.

Městská oáza

Projektanti, architekti a výrobci textilních materiálů se stále více zaměřují na návrhy, které aktivně podporují zdraví, spokojenost a produktivitu člověka. Hlavním nositelem energie je pro ně světlo. Velký význam kladou na živé květiny, které zvlhčují a filtrují vzduch v místnosti, zároveň pracují s motivem květin v interiéru. „Trendem je přenesení přírody do obydlí a vytváření tzv. zeleného prostoru. Světlé, zelené a přírodní tóny se používají i na bytové textilie,“ říká Šárka Nadrchalová z české textilky Veba, která každoročně na Heimtextilu představuje trendy v bytovém textilu za Českou republiku. Bytoví architekti vsází především na přírodní strukturu a luxusní materiály, které v interiéru vyniknou a podpoří komfort bydlení.

Stop odpadům!

S růstem populace přirozeně stupá i množství odpadu, který vytváříme. Předpokládá se, že se ve světě jeho množství do roku 2025 zdvojnásobí. Aby se města vyrovnala s hordami odpadu, musíme jej začít vnímat jako zdroj pro výrobu nových produktů. Návrháři na Heimtextilu hýřili nápady, například Sophie Rowley představila designový solitér z recyklované džínsoviny. „K šetrnému přístupu k přírodě bezesporu patří i kvalitní materiály s dlouhou životností, jejichž používáním omezujeme vznik odpadu ,“ říká odbornice z Veby. Bytoví designeři často pracují s přírodními materiály, například koberce z přírodní vlny splňují vyšší nároky na bydlení a mají zároveň delší životnost. V bytových textiliích se často objevuje damašek, jehož vytkávaný vzor nádherně lomí světlo a vypadá v interiéru luxusně, zároveň se může díky životnosti dědit z generace na generaci.

Město jako místo soběstačnosti

Šetrný přístup k přírodě není jen v rukou firem, ale každého z nás. Proto než vyhodíme například nepotřebné prostěradlo či jinou textilii, zvažme, zda jej můžeme ještě použít, třeba jako koberec v předsíni. Na webu je řada návodů, jak tyto suroviny přetvořit v nové výrobky. K soběstačnosti patří i využívání lokálních zdrojů a domácí řemeslné práce. Vyrobený stůl truhlářem odvedle bude krásným a jedinečným kouskem v našem interiéru. Návrat ke kořenům tkví i v používání lokálních značek a místních motivů. Třeba genia loci fresek z Broumovského kláštera vtiskla do své nové kolekce česká Veba, která na Broumovsku vyrábí látky přes 160 let.

Barevný gejzír energie

Obydlí by mělo sloužit jako domácí oáza klidu i zdroj energie. Barva může výrazně ovlivnit naši náladu a emoce, může nás nabíjet energií, uklidnit i stimulovat. Letošní Heimtextil se zaměřil stěžejně na dvě barvy – červenou a modrou. Ty současně nabíjí i dodávají pocit uvolnění a relaxace. Designeři používají barevné kombinace tón v tónu v celém interiéru – na stěnách, nábytku i doplňcích.  

Buďte originální

Letošní Heimtextil byl opět o vizích a originalitě v interiérovém designu, o kvalitě použitých materiálů i o životním prostředí a návratu k přírodě. Domov má být podle designerů především oázou klidu sálající pohodu a čistou energii. Návrháři vsází na solitéry a ruční práci – ať už vaši nebo místních řemeslníků či lokálních firem. Preferujete-li tedy severskou jednoduchost nebo se utápíte v záplavě doplňků či barev, mějte především svůj originální styl. Porozhlédněte se, zda ve vašem okolí nenajdete zajímavé krámky či manufaktury, které váš interiér obohatí o zajímavé kousky. Buďte prostě originální!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry