Chcete bydlet na hradě? Kupte si jeden na Slovensku

TNBiz, 25.1.2018
Na Slovensku je k prodeji hrad s pozemky Milujete pohádky či historii a vždy jste si přáli bydlet na hradě? Žádný problém, jeden je zrovna na prodej na Slovensku. Musíte mít ale mnoho peněz a energie - jde totiž o částečnou zříceninu z poloviny 13. století.

Sklabinský hrad nedaleko slovenského Martina je na prodej. Nabízí ho dokonce různé realitní kanceláře. Současný majitel ho podle místních plánoval opravit z norských fondů, to se ale nepovedlo, píše portál tvnoviny.sk.

V současnosti tak hledá zřícenina majitele, který by jí vrátil aspoň část zašlé slávy. "Takové nemovitosti se neprodávají každý den, takže to je vždy překvapení a radost nabízet něco podobného," vysvětlil realitní makléř Lukáš Matejčík.

Za kulturní památku majitel požaduje šestimístnou sumu v eurech. I přesto už se první zájemci o hrad našli. "Musel by přijít někdo hodně zapálený s velkou injekcí, aby z toho něco bylo," uvedla poslankyně místního zastupitelstva Jaroslava Štefanidesová.

Že by nový majitel hrad zboural a postavil na kopci něco jiného, se místní nebojí. "Nikdo ho neodnese ani tam nepostaví nic, co by tam být nemělo, protože památkáři mají bedlivé oko a hlídají, aby se cokoliv nepohnulo," prohlásila Božena Drobková, starostka obce Sklabinský podzámok, pod níž hrad spadá.

K polorozpadlému hradu patří také pozemek o rozloze 10 tisíc metrů čtverečních. I díky tomu je podle realitního makléře velká šance, že se prodá. Sklabinský hrad v minulosti dvakrát vyhořel, přežil i protihabsburské povstání. Dříve byl královským hradem a někdejším sídlem Turčanské stolice.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy