Jak na zimní údržbu zámků?

Jak je to s elektronickými zámky? Máte strach, že by zámek vchodových dveří do domu mohl během tuhých zimních mrazů zamrznout, a vy byste se tak vůbec nemuseli dostat domů? Tak tyto obavy naštěstí nejsou na místě. To však neznamená, že byste zimní údržbě zámků vůbec neměli věnovat pozornost!   

Jak pečovat o mechanické části zámku?

Na rozdíl od dveří do auta, u kterých je možnost zamrznutí zámku mnohem pravděpodobnější, funguje zámek vchodových dveří na úplně jiném principu a díky přítomnosti těsnění u něj naštěstí zamrznutí nehrozí. I tak je ale během zimního období třeba čas od času ošetřit jeho mechanické části. „Pro zachování bezchybné funkce zámku vchodových dveří včetně ochrany před jeho předčasným opotřebením je doporučeno závěrové body zámku, jako je střelka, západka či přídavné závěrové body, ošetřit minimálně jednou ročně mazacím tukem či olejem, nejlépe od odborného prodejce. Za každou cenu je přitom nutné se vyvarovat použití kyselých a pryskyřici obsahujících tuků,“ říká Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST, která se zabývá výrobou plastových a hliníkových vchodových dveří, a dodává: „Tato doporučení se však netýkají moderních bezúdržbových závěsů, které jsou opatřeny samomaznými plastovými vložkami, díky čemuž nevyžadují pravidelnou údržbu.“  

Jak je to s elektronickými zámky?

Vchodové dveře již nemusíte otevírat pouze klíči. Dnešní technologie totiž nabízí i celou řadu možností pohodlného a bezpečného otevírání s pomocí elektronických systémů využívajících klávesnice, mobilní telefony vybavené bluetooth či čtečky karet, čipů a otisků prstů. A ani u nich si nemusíte dělat v zimě výrazné starosti s údržbou! „Elektronické systémy otevírání vchodových dveří jsou zcela bezúdržbové, takže se o ně nemusíte nijak starat, ani se bát toho, že by vlivem nízkých teplot tzv. „zamrzli“,“ uvádí Ing. Miroslav Culka a dále radí: „Pokud však přemýšlíte nad pořízením biometrické čtečky otisků prstů, tak rozhodně vybírejte pouze produkty od renomovaných výrobců, které se mohou pochlubit dostatečným počtem pozitivních referencí. Nekvalitní čtečky totiž nemusí během zimního období fungovat zcela správně a rozeznání drobných papilárních linií na zmrzlých prstech jim může činit obtíže.“

Pokud se tedy budete řídit zmíněnými radami, v zimním období by vás v souvislosti se zámky vchodových dveří nemělo nic překvapit.

•••

Společnost DAFE – PLAST Jihlava, s. r. o. vznikla v roce 1992. Zabývá se výrobou a montáží plastových a hliníkových oken, dveří, prosklených stěn, ale také zimních zahrad. Za svůj výrobek OKNO PROGRESS Elite získala firma v roce 2011 CENU VEŘEJNOSTI v soutěži Výrobek roku. 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky