Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Práce  |  22.01.2018 18:19:37

Česká republika je z hlediska pracovních podmínek a příležitostí nejatraktivnější v regionu

Česká republika je nejlepší zemí ze střední, východní Evropy a jižní Evropy z hlediska pracovních podmínek a příležitostí. Vyplývá to z celosvětového průzkumu společnosti Adecco,který hodnotil atraktivitu 119 zemí světa z hlediska pracovních podmínek a příležitostí.

Nejatraktivnější zemí světa pro práci je podle žebříčku Švýcarsko, následují Singapur, USA, Norsko, Švédsko a Finsko. Celosvětová studie The Global Talent Competitiveness Index (GTCI), kterou již popáté uskutečnila personální agentura Adecco Group ve spolupráci s organizacemi The Business School for the World a Tata Communications, hodnotila jednotlivé země na základě jejich schopnosti přitahovat, rozvíjet a udržet talentované pracovníky, které považuje za klíčový předpoklad konkurenceschopnosti a prosperity zemí, měst i organizací.

Vítězné země se vyznačují kvalitním vzdělávacím systémem, který kombinuje klasické formální vzdělávání s moderní projektovou výukou, a obchodním prostředím s přiměřenou regulací, která přispívá ke konkurenceschopnosti společností a usnadňuje obchodní činnost. Státy na vrcholu žebříčku GTCI mají dále společné i to, že uskutečňují efektivní politiku zaměstnanosti, která kombinuje flexibilitu a vysokou míru sociálního zajištění, a aktivně podporují jak mezinárodní, tak i sociální mobilitu.

V rámci jednotlivých kategorií dopadla Česká republika nejlépe ve schopnosti udržet talentované pracovníky, obsadila 17. příčku. „Hlavním důvodem je vysoké skóre v oblasti bezpečnosti, dále vysoká úroveň sociálního a důchodového zabezpečení a v neposlední řadě výborné životní, zdravotní a hygienické podmínky,“ komentuje výsledky studie Ondřej Wysoglad, ředitel Adecco ČR.

Průzkum hodnotil také pracovní atraktivitu 90 vybraných světových měst. Praha se umístila na 25. příčce a předstihla tak metropole jako New York, Berlín, Barcelona, Singapur nebo Řím. Praha je z důvodu strategického umístění ve středu Evropy a velmi dobré dopravní dostupnosti dlouhodobě zajímavá pro zahraniční společnosti. Zároveň nabízí kvalitní podmínky pro život“, říká Wysoglad. Vedle Prahy bylo z českých měst do průzkumu zahrnuto i Brno, které se umístilo na 51. pozici.

Studie GTCI dále přiblížila budoucnost pracovního trhu, který v aktuální době pohání kupředu rychlé technologické inovace a charakterizuje ho proměnlivost, vysoká komplexita a nejistota. Předpokládá se, že organizace budou postupně snižovat počet zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, a naopak se bude zvyšovat počet pracovníků na volné noze. „Lidé budou pracovat a žít v prostředí, ve kterém bude normální mít v průběhu života vysoký počet zaměstnavatelů, a dokonce i několik zaměstnavatelů současně. Nastupující generace mileniálů totiž požaduje vysokou pracovní flexibilitu. Nechtějí se vázat na jediného zaměstnavatele a preferují pracovat na více projektech u více společností,“ uvádí Wysoglad.

Závěry studie v zájmu zachování a zvyšování konkurenceschopnosti doporučují, aby organizace, města i státy začaly více a lépe pracovat s rozmanitostí a záměrně vytvářely společnosti a týmy složené z různorodých osobností s odlišným vzděláním, původem nebo životními zkušenostmi, kterými se mohou vzájemně inspirovat a doplňovat. Vlády by se měly zaměřit především na vytváření vzdělávacích systémů, které budou rozvíjet sociální dovednosti a schopnost vzájemné spolupráce a stimulovat otevřenost a mezikulturní výměnu. Zaměstnavatelé by pak měli zajistit účinné antidiskriminační mechanismy a rovnocenně vnímat názory všech svých pracovníků.

Nadprůměrné hodnocení Češi získali především díky vysoké úrovni odborných a technických dovedností a dále poměrně dobré úrovni genderové rovnosti a možností sociální mobility. V čem by se Česko naopak mělo zlepšit, aby i v budoucnu obstálo v mezinárodní konkurenci, je zejména větší zájem přijímat talentované pracovníky ze zahraničí, vyšší tolerance menšin či zefektivnění vzájemné kooperace mezi firmami.

-red-

Příspěvek Česká republika je z hlediska pracovních podmínek a příležitostí nejatraktivnější v regionu pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688