Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  24.05.2002 10:32:03

Překvapivě vysoký růst dubnového exportu. Zahraniční obchod stále bez nagativního vlivu silné koruny

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČSÚ dnes oznámil, že schodek zahraničního obchodu dosáhl v březnu –1,4mld CZK oproti revidovanému únorovému deficitu –6,2mld CZK.

       Podle průzkumu agentury Reuters trh očekával v průměru deficit ve výši 7,3mld CZK. Naše očekávání činilo –8,0mld CZK.

      

       Ovlivnilo výrazné zhodnocení české koruny v průběhu prvního čtvrtletí negativně české producenty a exportéry jako celek? Dubnová data to rozhodně nepotvrzují. I když silná koruna na některé podniky skutečně negativně dopadá, české ekonomice jako celku silná měna (zatím) neublížila. Tento fakt naznačuje nejenom meziroční snížení celkového dubnového deficitu o 10mld CZK, ale především tempa růstu exportů. Po březnovém poklesu bylo v dubnu dosaženo meziročního růst o o výrazných 8,0%. V eurovém vyjádření rostl český export tempem téměř 23%. To rozhodně nepotvrzuje škodlivý vliv posilující české měny.

       Vypořádat se se silnou korunou pomáhají českým výrobcům dva faktory. Na straně jedné je to fakt, že se čeští průmyslníci stále více soustřeďují na výrobu a export výrobků s vyšší přidanou hodnotou, které jsou více konkurenceschopné. To dokazuje zejména růst vývozu strojírenského zboží o 12,1%, a to především díky vývozu výpočetní technicky, kde byl zaznamenán růst exportu o výrazných 77,7%, vývoz zařízení k výrobě energie si polepšil v meziročním vyjádření o 20,3%. Pozadu nezůstal ani vývoz silničních vozidel (+15,5%) a spotřebního zboží (+10,8%). Druhým příznivým faktorem je počínající zotavování se evropské a zejména německé ekonomiky. V dubnu byl obnoven růst exportu do Německa, když dosáhl tempa 8,3%. Celková bilance s Německem se zlepšila o 3,0mld CZK.

       Vliv kurzu silného kurzu koruny je mnohem markantnější na straně dovozu. Především díky nižším dovozním cenám byl zaznamenán meziroční pokles dovozu o –1,6%. Po očištění o vliv měnového kurzu dosáhly dovozy v eurovém vyjádření růstu 12,0%. Silná koruna se promítla do celkově meziročně dovezené nižší hodnoty objemu minerálních paliv rozsahu -30%. Dovoz strojů a dopravních prostředků zůstal na stejné úrovni.

      

       Výhled: Silná koruna tak zatím paradoxně pomáhá vylepšovat český zahraniční obchod, když její příznivý dopad na importy je mnohem výraznější než negativní dopad na exporty. Do objemu exportů se silná koruna bezprostředně nepromítá, a to vzhledem k existenci dlouhodobějších kontraktů. Vzhledem ke ztrátě cenové konkurenceschopnosti v důsledku silné koruny však hrozí, že některé z těchto kontraktů již obnoveny nebudou, což se promítne do nižšího výkonu některých českých exportérů. Negativní vliv silné koruny však může být vykompenzován oživením evropské ekonomiky a vyšší zahraniční poptávkou.

       Příznivý vývoj směnných relací a nižší dynamika zahraničně-obchodní výměny bude v nejbližších měsících nadále působit ve směru snižování schodku českého zahraničního obchodu. Zejména vývoj cen ropy však bude kladný efekt postupně smazávat. Ve druhé polovině roku předpokládáme pozitivní působení oživení americké a evropské ekonomiky na českou a negativní vliv silné koruny. Vzhledem k současnému vývoji přehodnocujeme naši prognózu: schodek zahraničního obchodu by se měl letos pohyboval kolem 85mld CZK (–105mld CZK v předchozí prognóze)

      

       Měnová politika: Data rozhodně neospravedlňují nedávný krok ČNB v podobě snížení úrokových sazeb. Průmyslová výroba roste velmi slušným tempem, negativní vliv silné koruny se nepromítá ani do exportů. Oproti našemu centrálnímu scénáři hrozí dřívější zvýšení úrokových sazeb. Prognózu letošní stability však prozatím neměníme.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688