Patria (Patria Finance)
Volby  |  15.01.2018 13:06:19

"Paradox voleb". Média předpovídají napínavý duel Drahoš - Zeman


Nejisté vítězství Miloše Zemana a těsný souboj mezi ním a bývalým předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem ve druhém kole prezidentských voleb, velký paradox voleb či možná nadcházející změna ve funkci hlavy státu. Tak komentují tuzemská i zahraniční média výsledek prvního kola prezidentského klání v Česku.

V něm s náskokem 12 procentních bodů zvítězil stávající hradní pán. Koaliční potenciál, tedy schopnost převzít voliče od neúspěšných kandidátů, má ale Drahoš, míní komentáře v českých denících. Jejich autoři ale rovněž upozorňují, že Zemanovy i Drahošovy šance jsou v této chvíli vyrovnané.

Aktiva převážně imunní

Německá média vnímají druhé kolo prezidentské volby v Česku jako souboj mezi prorusky orientovaným Zemanem a prozápadně směřujícím Drahošem. Obdobně postavila svůj dnešní komentář agentura Bloomberg, která poukazuje mimo jiné na to, že Zeman byl jedním z prvních podporovatelů prezidenta USA Donalda Trumpa. Rozhodnutí o tom, kdo na dalších pět let usedne na pražském hradě, může hrát roli při formování nové vlády miliardáře Andreje Babiše, píše také Bloomberg o situaci v tuzemsku, kde menšinový kabinet zatím nemá důvěru parlamentu. I když Zemanova podpora Babiše může prodloužit politickou nejistotu v zemi, česká finanční aktiva byla vůči tomu zatím do velké míry imunní. Koruna, která měla loni nejlepší výkonnost ze světových měn, stoupla loni k euru o 0,1 procenta. Dnes se k euru pohybovala bez výraznějších výkyvů kolem 25,533 za euro.

Mezinárodní důsledky

Výsledek druhého kola bude mít podle serveru Politico důsledky jak v ČR, tak i z mezinárodního hlediska. Zeman, považovaný za trn v oku Evropské unie, kritizuje imigrační kvóty a prosazuje ukončení protiruských sankcí. Drahoš proklamuje zakotvení ČR v Evropě, partnerství s NATO a význam svazků v euroatlantickém prostoru. Drahoš musí podle tohoto zdroje počítat s ostřílenou a bezohlednou Zemanovou kampaní. Politico připomněl "špinavou" kampaň, jakou Zeman vedl ve druhém kole proti svému oponentovi ve volbách roce 2013.

Finanční list The Wall Street Journal připomněl Zemanovy nadstandardní vztahy s Ruskem. Jeho vychvalování ruského prezidenta Vladimira Putina, které rozšířil na souhlas se zabráním Krymu a náletů na syrská města, pro jeho voliče ale nejsou tématem. Pro některé Čechy spadá vzpomínka na ruské tanky v ulicích Prahy před 50 lety do vzdálené minulosti a domnívají se, že teď se jejich země dostala do područí Washingtonu a EU. Zeman je tváří zúčtování malých středoevropských a východoevropských států s tématem jejich postavení v Evropě. Vlivná menšina - menší v Polsku, ale rostoucí jinde - došla k tomu, že je třeba vylepšit vztahy s Ruskem a vyvážit tak dominanci evropských tradičních mocností.

Obtížné druhé kolo voleb věští i další finanční list Financial Times, pokud voliči podle něj vyslyší výzvy kandidátů, kteří se do druhého kola nedostali - Michala Horáčka, Pavla Fischera, Marka Hilšera a Mirka Topolánka - a přikloní se k Drahošovi. Těsný souboj mezi Zemanem a Drahošem předpovídá francouzský list Le Figaro, zatímco list Le Monde píše, že Češi jsou Zemanem coby veteránem levice unaveni a opětovné vítězství třiasedmdesátiletého prezidenta není jisté.

Drahoš "nemastný-neslaný"

Podle některých slovenských médií se v ČR možná schyluje k výměně ve funkci hlavy státu. "Voliči možná pošlou politického veterána z Pražského hradu pryč a nahradí ho uznávaným chemikem, který jen nedávno vstoupil do politiky," uvedl list Pravda.

Podle listu Denník N si je Zeman vědom, že když chce zůstat v prezidentském úřadu v dalším funkčním období, musí mnohem efektivněji mobilizovat své přívržence a potenciální voliče. "Na rozdíl od trochu nemastného-neslaného a při veřejných vystoupeních často nejistého Drahoše je Zeman obratný diskutér a bytostní populista, který běžně a velmi šikovně lže, vodí za nos, používá podpásové údery a ví, že jeho voličům se to líbí, nebo jim to alespoň nevadí," napsal deník.

Zdroje: ČTK, BBG, Patria.cz

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688