Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  12.01.2018 15:37:21

Vývoj na devizovém trhu ve 2. týdnu (8.1.-12.1.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Spotřebitelská inflace v roce 2017 činila 2,5 %, tj. nejvyšší hodnota za posledních 5 let
CZ - Podíl nezaměstnaných osob v loňském roce poklesl na 4,2 % z 5,5 % v roce 2016
DE - Německá ekonomika podle předběžného odhadu loni vrostla o 2,2 %
US - Spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly o 0,1 % m/m a o 2,1 % r/r

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Běžný účet platební bilance (listopad)
EZ - Index spotřebitelských cen (prosinec)
PL - Index spotřebitelských cen (prosinec)
US - Spotřebitelská důvěra podle průzkumu Michiganské univerzity (leden)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK


Vývoj USD/CZK

  • Oslabení koruny vůči americkému dolaru v první polovině tohoto týdne bylo jen krátkodobé. Ve druhé polovině týdne totiž koruna výrazně posilovala a v pátek zkraje odpoledne se pohybovala v blízkosti hladiny 21 CZK/USD na 3,5letém maximu.
  • V posledním čtvrtletí loňského roku jsem poměrně často psal o tom, že americký dolar bude v letošním roce spíše oslabovat. Jako hlavní důvod jsem zmiňoval to, že na rozdíl od předchozích let nebude v roce 2018 Fed (Americká centrální banka) jedinou centrální bankou, která bude zvyšovat úrokové sazby, ale že se stále častěji začnou přidávat i další centrální banky. Jen pro ilustraci kromě Fedu v loňském roce úrokové sazby po téměř desetileté odmlce zvyšovala česká ČNB či kanadská BoC. Zkraje letošního roku např. japonská BoJ snížila výkup dluhopisů, kterými se snaží cílit na nulový výnos tamních desetiletých státních dluhopisů a o slovo se v tomto týdnu přihlásila i evropská ECB (více v části EURUSD). Dolar tak začíná přicházet o svůj hlavní motor posilování, kterým byl kladný úrokový diferenciál.
  • Kromě měnové politiky Fedu však dolaru v letošním roce uškodí i expanzivní fiskální politika, která se velmi pravděpodobně promítne do rostoucího zadlužení USA. A na to jak řešit vysoký státní/federální dluh existují v podstatě jen dva recepty. (1) Restriktivní fiskální politika, tzn. šetřit, dělat nepopulární škrty a celkově často bolestivé reformy. Příkladem budiž Řecko. (2) Umořování dluhu pomocí vyšší inflace a záporných reálných úrokových sazeb. Jedná se o daleko méně bolestivou cestu, která je v poválečné historii v mnoha zemích populární a jejímž výsledkem je většinou oslabení dotyčné měny. Není asi příliš pochyb o tom, jaký recept si zvolí USA.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se sice euru v první polovině tohoto týdne příliš nedařilo a oslabilo těsně nad hladinu 1,19 USD/EUR. Druhá polovina týdne již byla v podání eura výrazně lepší a v pátek dopoledne společná evropská měna po více jak třech letech prolomila hladinu 1,21 USD/EUR.
  • Z evropské ekonomiky v tomto týdnu opět chodily převážně pozitivní zprávy. Růst německé ekonomiky o 2,2 % v loňském roce je nejrychlejší od roku 2011. V listopadu v eurozóně pokračoval svižný růst průmyslu a dále se snižovala nezaměstnanost, která se již nachází na úrovních před finanční a dluhovou krizí a silných přebytků dosahuje běžný účet platební bilance, což lze zjednodušeně interpretovat tak, že exporty eurozóny jsou vyšší než její importy. Když k předchozímu připočteme to, že vyhlídky na pokračující hospodářský růst v eurozóně jsou veskrze optimistické, tak se není čemu divit, že Evropská centrální banka (ECB) nebo alespoň část evropských centrálních bankéřů uvažuje o rychlejší normalizaci měnové politiky.
  • Ze zápisu z prosincového zasedání ECB totiž vyplynulo, že se zvyšuje nesoulad mezi pozitivním vývojem evropské ekonomiky a stále velmi uvolněnou měnovou politikou ECB. Makroekonomické statistiky tento nesoulad plně potvrzují. Ekonomika eurozóny jako celek se nyní nachází v blízkosti svého potenciálu, nezaměstnanost se pohybuje také na předkrizových hodnotách, ale měnová politika ECB se současným výkupem aktiv 30 mld. eur měsíčně (tzv. kvantitativní uvolňování) a zápornou diskontní úrokovou sazbou je stále silně proaktivní a velmi uvolněná. Měnová politika ECB je nyní nastavena tak jako by se eurozóna teprve začínala zotavovat z hospodářské recese, avšak reálný ekonomický vývoj v eurozóně je již o pár kroků dále. A nic na tom nemění ani skutečnost, že se spotřebitelská inflace i zkraje letošního roku nachází pod inflačním cílem ECB, tj. pod 2 %.

AKCENTA CZ

je největší nebankovní obchodník s devizami ve střední Evropě. Na českém trhu působí již od roku 1997 a své služby nabízí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Mezi více než 29 tisíci klienty převažují především firmy a podnikatelé zabývající se exportem nebo importem. Těm AKCENTA CZ nabízí kompletní realizaci zahraničního platebního styku: minimálními poplatky za zahraniční platby, výhodné individuální směnné kurzy a efektivní zajišťovací (termínové) obchody. AKCENTA CZ je držitelem povolení k činnosti platební instituce a je také držitelem licence pro obchodování s cennými papíry. AKCENTA CZ šetří firmám peníze

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688