TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  12.01.2018 11:56:43

Revoluce v platbách. V celé EU se mění pravidla pro platbu kartou


V sobotu vstupuje v platnost nová směrnice Evropské unie, která zakazuje obchodníkům účtovat si poplatek navíc, pokud zákazník platí běžnou platební kartou. Skončí tak praxe, kterou využívaly zejména některé menší eshopy, které na konci daly zákazníkovi na výběr několik způsobů platby, když si vybral platební kartu, naúčtovaly mu extra poplatek.

Obchodníci nebudou od soboty smět účtovat zákazníkům extra poplatek za platbu běžnou platební kartou. Zakazuje to novela zákona o platebním styku, která vstupuje v platnost. Tu schválil český parlament na základě evropské směrnice, která toto po členských státech požadovala. Unie si klade za cíl větší rozšíření bezhotovostních plateb.

Změna se týká nejběžnějších platebních karet společností Visa a MasterCard, ty využívá drtivá většina Čechů. A to jak karet debetních, tak kreditních. Poplatky mohou obchodníci účtovat dál třeba u karet Diners Club nebo American Express a u komerčních karet vydávaných podnikatelům.

Poplatek navíc si účtovala jen část obchodníků. Kompenzovali si tím, že při platbě kartou musí část z marže odvést společnosti, která kartu vydává. Někteří obchodníci, třeba některé nízkonákladové aerolinie, dokonce měli poplatek odstupňovaný podle konkrétní platební karty.

Jiní obchodníci s tím už automaticky počítali a promítli to do ceny zboží. To pak měl dražší i ten, kdo platil převodem z účtu nebo v hotovosti. Unie doufá, že omezení možnosti přenášet poplatek na zákazníky přinutí obchodníky, aby si vyjednali lepší smlouvy s provozovateli vydavateli karet.

Obchodníci už hledají cesty, jak zákaz vybírat poplatek za platbu kartou obejít. Jednou z možností jsou třeba slevy za platbu v hotovosti, což aplikovaly některé britské eshopy, když obdobný zákon začal platit ve Velké Británii. To regulace nezakazuje.

 

Menší spoluúčast v případě zneužití karty a další novinky

Zákaz vybírat poplatek za platbu kartou není jedinou změnou, které evropská směrnice požaduje. Pokud vám ukradnou kartu, a zloděj z ní před zablokováním stihne vybrat peníze, banka vám je vrátí, ale podle stávajících pravidel platíte "spoluúčast" až 150 euro (3 750 ). Od soboty to bude maximálně 50 eur (1 250 ). Pokud si ale na kartu napíšete PIN, tak máte nadále smůlu.

Banky mají navíc nově povinnost vrátit u neoprávněně provedené platby klientům peníze do jednoho dne. Pokud si zákazník u banky na něco stěžuje, místo 30 dní má banka na vyřízení stížnosti jen 15 dnů.

Při on-line platbách zavádí novela také povinnost používat tzv. silné ověření. To spočívá v tom, že například kromě údajů na platební kartě je potřeba platbu autorizovat ve druhém kroku kódem, který vám přijde na mobilní telefon. Do budoucna pak zákon počítá i s možností biometrického ověření, třeba otiskem prstu. Mnohé banky už silné ověření používají dnes.

 

 

 

Novela dává také další možnosti společnostem, které by v oblasti on-line správy financí chtěly vstoupit na trh. Banky budou muset takovým společnostem umožnit přístup k účtům zákazníků, samozřejmě potom, co jim to zákazníci schválí. Vznikne tak prostor třeba pro aplikaci, ve které bude zákazník moci ovládat najednou své účty, které má u několika různých bank.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688