Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.01.2018 17:06:33

Evropské trhy mimo realitu?


Výnosy desetiletých vládních obligací v USA se od září zvýšily o 40 bazických bodů. Jejich růst je tedy zhruba stejný jako absolutní výnos německých vládních dluhopisů. A rozdíl mezi americkými a německými výnosy nyní dosahuje více než 200 bazických bodů, což je podle Marcuse Ashwortha z Bloombergu s ohledem na současnou situaci v obou ekonomikách jen těžko pochopitelné.

V USA sice sílí ekonomický růst, ale to samé platí o Evropě. Navíc se zdá, že mzdová a cenová inflace se za současným oživením v eurozóně nebudou výrazně zpožďovat. Pro obligace představuje taková situace obvykle toxický mix. Podle Ashwortha na evropském trhu obligací navíc roste nabídka a poptávková strana trhu je zase ovlivněna snížením nákupů aktiv ze strany ECB na polovinu. Přesto se zdá, že výnosy německých vládních obligací (bundů) jsou proti růstovým tlakům imunní. To vede i k popsanému rozšiřování rozdílu ve výnosech německých a amerických vládních obligací – viz následující obrázek.

Výnosy německých bundů se během roku 2017 držely v rozpětí 15 – 60 bazických bodů a je těžké si představit, že v roce 2018 se budou chovat podobně. Na posledním zasedání ECB došlo ke zvýšení růstových a inflačních očekávání, ceny ropy se dostaly nad 60 dolarů za barel a sílí i vnější inflační tlaky. Mario Draghi často opakuje, že pro něj jsou hlavním kompasem pětiletá inflační očekávání. I ta ve druhé polovině roku 2017 rostla, ale ani to se bundů nedotklo.

Analytici bank Goldman Sachs Group a JPMorgan Chase tvrdí, že Fed by v roce 2018 mohl zvednout sazby až čtyřikrát. Atlanta Fed čeká, že americká ekonomika v tomto roce poroste o 3 % a takové predikce růstu sazeb tak dávají smysl. JPMorgan očekává, že americká vláda vydá letos dluhopisy v hodnotě 1,3 bilionu dolarů, Fed k tomu všemu plánuje zmenšování své rozvahy. To vše ovlivní dluhopisové trhy v USA, ale i daleko za jejich hranicemi.

Pro ECB bude obrovskou výzvou udržet evropské výnosy nízko v době, kdy bude Fed zvyšovat sazby, jeho rozvaha se bude zmenšovat a budou sílit inflační a růstové tlaky v Evropě. A navíc se blíží doba, kdy i samotná ECB bude muset nahlas uvažovat o zvedání sazeb. Ashworth má tedy za to, že výnosy evropských obligací se stále více zdají být mimo realitu.

Zdroj: Bloomberg Gadfly

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688