Patria (Patria Finance)
Alternativní investice  |  10.01.2018 17:23:59

Buffett: Kryptoměny nechci. Skončí špatně


„Co se kryptoměn týče, tak mohu téměř s jistotou říct, že budou mít špatný konec,“ řekl miliardář a CEO investičního konglomerátu Berkshire Hathaway Warren Buffett. „Žádné nevlastníme, žádné nám nechybí a ani nikdy žádné mít nebudeme,“ řekl. „Už tak mám dost problémů s věcmi, o kterých něco vím. Proč bych měl krátkodobě či dlouhodobě investovat do něčeho, o čem nevím nic?“

Buffettův komentář zazněl den poté, co se CEO J.P. Morgan Chase Jamie Dimon omluvil za své vyjádření, že bitcoin je podvod. A ve stejný den, kdy firma Kodak oznámila vydání své vlastní kryptoměny KodakCoin od 31. ledna tohoto roku, načež její akcie vyletěly raketově vzhůru.

Další historický rekord mezitím pokořila digitální měna ethereum, která dnes stoupla na rekordní maximum. Za minulý týden je vyšší o 60 procent a za minulý rok o 13.000 procent. 

Na scénu kryptoměn přichází kromě firem i Severní Korea. Americká firma AlienVault objevila malware, který nakazí počítače, aby těžily kryptoměnu monero a posílaly ji na IP adresu severokorejské univerzity Kim Il Sung v Pchjongjangu. „Kryptoměny mohou sloužit jako finanční kanál do země, která je těžce zatížená sankcemi,“ řekli na blogu výzkumnící firmy AlienVault. „Není tedy žádným překvapením, že univerzity v Severní Koreji projevily o kryptoměny jasný zájem.“

Nejedná se ale ani zdaleka o první severokorejský kyberútok. Hackerská skupina Anadriel se vloni v létě zmocnila serveru jedné jihokorejské společnosti a vytěžila 70 mincí monera. Spojené státy americké také viní Severní Koreu z ransomwaru WannaCry, který globálně infikoval tisíce počítačů a požadoval bitcoin výměnou za odemčení zakódovaných souborů. Severní Korea účast na jakémkoliv typu kybernetického zločinu popírá.

A jak se vlastně kryptoměny těží? Bitcoin je možné vytěžit vyřešením komplexních matematických rovnic, které se používají k verifikaci svých transakcí. Těžba (vyřešení matematické rovnice) je následně odměněna právě kryptoměnou. Podobně jako bitcoin i monero využívá síť těžařů k verifikaci svých transakcí. Navíc ale míchá několik mnohonásobných transakcí s dvojitým utajením, což ztěžuje možnost vystopovat původ peněz i jejich příjemce. Právě proto je monero oblíbenou kryptoměnou pro transakce spojené s nelegálními aktivitami.

 

Zdroje: Coinmarketcap.com, Bloomberg, CNBC 

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Alternativní investice:

13.04.2024  ZLATO: Proč stále roste? Richard Vrdlovec (GOLDA.IO)
09.04.2024  Známka ke stovce českého typografa Ceskaposta.cz (Česká pošta)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688