TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.01.2018 22:09:38

Teplý leden ještě neznačí jaro. Tuhé mrazy mohou přijít už brzy.

Pokud patříte mezi ty, kterým se nezamlouvá, že venku panuje spíše podzimní nebo jarní počasí, nemusíte zoufat. Velmi snadno se totiž může stát, že se ještě dočkáme spousty sněhu a tuhých mrazů.

Redakce TN.cz oslovila trojici meteorologů, aby vysvětlili, proč je letošní zima tak teplá a s minimem sněhu. Dva z nich si při popisu současné situace pomohli barvitými přirovnáními.

Dagmar Honsová doslova řekla, že nad Evropou se žení všichni čerti, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák pro změnu výkyvy počasí přirovnal k rozbouřenému moři plnému vln.

Meteorolog David Prantl vysvětlil teplo a nedostatek sněhu v české krajině také jednoduše. "Momentálně k nám proudí teplý a vlhký vzduch ze Středomoří. Vlhkost se ovšem zachytí v Alpách, kde se přemění buď na sníh či déšť, podle nadmořské výšky. Husté sněžení ovšem zasáhlo oblasti nad 1800 metrů, což u nás ani nemáme," přibližuje Prantl z portál In-počasí.

Do Česka tak už dorazí jen suchý, teplý vzduch. "V následujících dnech se má mírně ochlazovat, ale opravdu jen o pár stupňů. Pokud nějaký sníh vůbec spadne, tak jen na horách," míní Prantl.


Teplo není jen v Česku, na mapě počasí v Evropě na následujících pět dní je jasně vidět, že abnormální teploty jsou i v jiných zemích:

 

S tímto odhadem souhlasí i Dvořák a Honsová. Ta zároveň upozorňuje, že teplé počasí nahrává chřipkové epidemii. Dvořák doplnil, že podle předpovědi se již brzy proudění vzduchu změní a teplý středomořský vzduch vystřídá o poznání chladnější proudění z Ruska.

"Ale i tak by ochlazení nemělo být nijak výrazné, teploty pod nulu klesnou jen minimálně. A i tento vzduch bude suchý, bez srážek," hatí naděje na sníh mluvčí ČHMÚ.

Podobně teplá zima podle něj byla na přelomu let 2006 a 2007, kdy sníh chyběl i na horách. "A protože globální oteplování je fakt, je možné, že na konci tohoto století budou takto teplé zimy zcela běžné a nikdo se nad nimi pozastavovat nebude," předvídá meteorolog.

Zároveň ovšem připomíná, že před pěti lety byl leden zpočátku také mnohem teplejší, než je dlouhodobý průměr, pak ale na několik týdnů výrazně přituhlo. "Dokonce to vypadalo, že padnou i absolutní teplotní minima, která mají hodnotu kolem mínus čtyřiceti dvou stupňů," dává Dvořák naději těm, kteří už nevěří, že se letos dočkají zasněžených ulic.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688