Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.01.2018 15:01:41

Pět klíčových otázek pro Fed a investory

Na pozorně sledovaném blogu The Fed Watch shrnuje ekonom Tim Duy problematiku vývoje monetární politiky v USA v roce 2018 do pěti základních otázek. Ty se přirozeně točí zejména kolem vývoje inflace, ale zdaleka ne pouze kolem ní.

Zvedne se příští rok inflace?

Podle vývoje v pokrizových letech by se zdálo, že Fed každý rok tvrdí to samé: Inflace se zvedne už příští rok. Letos centrální bankéři opět tvrdí, že ji držely dole mimořádné faktory, tentokrát to byly ceny telekomunikačních služeb. Fed tak očekává, že příští rok se jádrová inflace zvedne na 1,9 %. Pokud k tomu ale opět nedojde, může vedení Fedu dojít k závěru, že se posouvají inflační očekávání a on na to bude muset reagovat pomalejším tempem utahování. Jenže v roce 2017 se Fed držel svého plánu i přesto, že inflace byla pod jeho očekáváním a podle Duye je pravděpodobné, že k něčemu podobnému může dojít i v roce 2018

Dojde skutečně ke zpomalení tempa tvorby pracovních míst?

Během posledních tří měsíců bylo v USA v průměru vytvořeno 170 000 pracovních míst. To stačilo na udržení tlaku na klesající nezaměstnanost. Fed ale čeká, že v roce 2018nezaměstnanost klesne jen o 0,2 procentního bodu (v roce 2017 klesla o 0,6 procentního bodu). Fed tak je ohledně dalšího vývoje na trhu práce pravděpodobně příliš pesimistický. Pokud tomu tak skutečně je a mzdový růst bude rychlejší, než čeká, posune se jeho vedení směrem k jestřábům. Jestliže bude naopak pokračovat prostředí nízkého růstu mezd, budou pravděpodobně revidovány odhady toho, kam až může ještě nezaměstnanost klesnout bez vyvolání vyšší inflace.

Podhodnocuje Fed dopad snížení daní?

Fed začal efekt nižších daní ve svých projekcích reflektovat ihned poté, co republikáni získali kontrolu nad Bílým domem a Kongresem. Jenže jeho projekce mohou být i přesto příliš pesimistické. Ekonomika rostla na konci roku nečekaně silným tempem a není zase tak těžké si představit, že daňový impuls bude také silnější, než se čeká. Pak by Fed čelil daleko silnějšímu oživení, než s jakým nyní počítá.

Měl by se Fed obávat inverze výnosové křivky?

Inverze křivky obvykle znamená dobrý indikátor přicházející recese, ale Fed v její predikční schopnost nijak zvlášť nevěří. Výjimkou jsou nyní lidé jako Neel Kashkari a Robert Kaplan, kteří před inverzí křivky varují. Řada analytiků čeká, že k ní v roce 2018 dojde a je tak pravděpodobné, že toto téma se dostane i do popředí zájmu čelních zástupců americké centrální banky. „Pokud se ale bude růst držet na vysokých úrovních, nepředpokládám, že by se toto téma stalo klíčové. V takovém případě Fed najde důvody pro ignorování výnosové křivky a bude dál zvedat sazby,“ míní Duy. 

Bude zvedání sazeb ovlivněno obavami z nestability finančního systému?

Ceny akcií se nacházejí vysoko, ale centrální bankéři jsou obvykle zdrženliví k tomu, aby používali monetární politiku s cílem korigovat ceny aktiv. Namísto toho se spoléhají na regulaci a pozorně sledují zejména vývoj zadluženosti v celém finančním systému. Na druhou stranu se ale během poslední finanční krize ukázalo, že tento přístup není dokonalý. „Je možné, že současná mánie kolem digitálních měn je také podobným důkazem? Ukazuje, že finanční podmínky jsou příliš uvolněné i přesto, že Fed již několikrát zvedl sazby? Rok 2018 bude možná rokem, kdy centrální banky dospějí k závěru, že v podobných případech nemohou stát pasivně stranou, píše Duy. 

Zdroj: The Fed Watch


 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

19.04.2023Pět kritérií venture investora pro výběr startupu vhodného k investici Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.02.2022Jaroslav Brychta: Toto je mých pět rad investorům pro rok 2022 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688