Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie v ČR  |  05.01.2018 16:59:54

AAA Auto hlásí rekordní rok. Prodalo více než 75 tisíc vozů


Rekordní rok má za sebou skupina AAA Auto. V loňském roce prodala 75.372 vozů, z toho 46.744 v České republice. Po tuzemském výrobci auto Škoda Auto je tak nadále druhým největším prodejcem automobilů v tuzemsku. Titul nejoblíbenější ojetiny obhájil stříbrný hatchback poháněný benzínovým motorem. Zvítězil tak potřetí za sebou po dlouhodobé nadvládě kombíků.

Skupina AAA auto si udržela pozici druhého největšího prodejce automobilů v České republice, když v tuzemsku prodala 46.744 ojetých vozů. Vyplývá to z údajů poskytnutých společností. Nejprodávanějším autem je stříbrný hatchback s manuální převodovkou a výkonem 70 – 85 kW. Ten si v loňském roce koupilo 32,7 % zákazníků. Druhou nejvyhledávanější karoserií byly vozy kombi, které preferovalo 28,4 % lidí. O téměř 2 % se zvýšila obliba vozů SUV, a to na 13,6 %.

Loňský rok byl pro skupinu rekordní, v roce 2016 prodala 69.000 vozů, o rok dříve 63.057. Jasnou dominanci si udržela Škoda Octavia, která svou pozici posílila o desetinu procenta. Tu si v letošním roce pořídilo 10,8 % zákazníků. Menší škodovku, Fabii, si vybralo 9,7 % českých řidičů. „Vysoký počet prodaných Škodovek určitě umocňuje i fakt, že AAA AUTO International je po Škoda Auto druhým největším prodejcem vozů v České republice,“ dodává Topolová. Třetí místo patří stejně jako minulý rok vozu Volkswagen Passat (3,8 %). Na čtvrtém místě se umístil Ford Focus (2,5 %). Top 5 uzavírá Škoda Superb, která si meziročně polepšila o dvě příčky. Stejně jako rostoucí zájem o vozy Škoda roste i zájem o ojeté vozy celkově. AAA AUTO International očekává, že počet prodaných automobilů v rámci celé skupiny i v novém roce překročí hranici 75 tisíc. „Podle nedávného zjištění si mohou kvůli lepšící se ekonomické situaci lidé dovolit dražší a kvalitnější ojeté vozy. Roste tak i počet Čechů, kteří doposud neměli auto žádné,“ uzavírá Topolová.

Stejně jako v předchozích dvou letech zůstává vyhledávanějším palivem benzín. Vozy poháněné benzínovým motorem zvolilo 51,8 % českých řidičů. Zajímavé ovšem je, že nejoblíbenějším agregátem je motor poháněný naftou, a to konkrétně 1,9 TDi. V letošním roce dominovaly motory o výkonu 70 – 85 kW, které si našly majitele v 31 % případů. Z prvního místa tak těsně sesadily výkonnostně nejslabší automobily kategorie 0 – 69 kW. Ty pro letošek zvolilo 30,6 % zákazníků. Třetí pozici si udržely vozy s výkonem 101 – 25 kW, které si meziročně polepšily o 1,5 % na 19,1 %. „Součet procent z prvních dvou nejnižších kategorií dohromady činí přes 61 % trhu. Potvrdil se tak trend, který nastoupil v loňském roce, a to fakt, že čeští řidiči si stále více vybírají méně výkonné vozy,“ uvádí generální ředitelka AAA AUTO International Karolína Topolová.

Jiří Reichl

 

Příspěvek AAA Auto hlásí rekordní rok. Prodalo více než 75 tisíc vozů pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

24.03. 10:41  prodeje (Matěj Kotrba)
24.03. 10:39  ojetý vůz (Matěj Kotrba)
24.03. 10:35  Rekordní rok (Matěj Kotrba)
18.02. 15:28  Rekordní rok (Matěj Kotrba)
18.02. 15:24  áčka (Matěj Kotrba)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688