Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  04.01.2018 11:48:06

Fortuna (Prodat, 12m cíl = 198 CZK) - Na základě nabídky na odkup akcií Fortuny měníme naše doporučení na Prodat (Komentář k firmě)

Společnost Fortbet Holdings Limited, majoritní vlastník Fortuny, se rozhodla podat nabídku na odkup všech volně obchodovaných akcií Fortuny s cenou 182,50 CZK za kus. Uzavírací kurz akcií před zveřejněním informací o odkupu byl 178,50 CZK, což představovalo prémii ve výši 2,2 %. Fortbet aktuálně ovládá přes 80 % firmy. Největším minoritním akcionářem je společnost Templeton, která vlastní necelých 11 % akcií. Období pro akceptaci nabídky je plánováno mezi 23. lednem a 23. únorem 2018. Fortuna navíc plánuje 15. února před ukončením nabídky svolat valnou hromadu, která by měla rozhodnout o stažení akcií z obchodování na pražské i varšavské burze. To, že valná hromada schválí stažení akcií z burzy, považujeme za vysoce pravděpodobné a je to hlavní důvod pro přijetí nabídky na odkup akcií.

Fortuna ve svém prohlášení uvádí, že již 4. prosince obdržela indikativní nabídku od Fortbetu s cenou 170 CZK za akcii, což bylo méně než tehdejší aktuální kurz akcií na burze. Fortbet následně navýšil cenu na současných 182,50 CZK.

Na konci listopadu 2017 jsme vydali aktualizovanou analýzu společnosti Fortuna (viz http://bit.ly/FOREG_1117_upd), kde jsme stanovili novou cílovou cenu a doporučení. V analýze uvádíme roční cílovou cenu 198 CZK s nákupním doporučením. Cílový kurz 198 CZK je oproti odkupní ceně o 8,5 % vyšší. Analýzu jsme dělali za předpokladu setrvání Fortuny na burze, čímž podléhá přísnějším regulatorním pravidlům, vyšší informační povinnosti a transparentnosti hospodaření. Odchodem společnosti by se tyto povinnosti výrazně omezily. Mohlo by se stát, že minoritní akcionáři by vlastnili nelikvidní akcie, k nimž by neměli informace o fungování společnosti, jejích záměrech a strategii. Pokud by se Fortbetu podařilo skoupit alespoň 95 % akcií, mělo by podle nizozemského práva dojít k povinnému odkupu akcií. Potenciální výnos nad rámec odkupní ceny není dle nás dostatečný, aby pokryl rizika plynoucí z pokračující držby akcií. Proto měníme naše doporučení z Koupit na Prodat.

Závěr: Fortbet uvádí, že nabízená odkupní cena zahrnuje předpoklad nevyplácení dividend za rok 2017 a také její akviziční apetit by mohl předznamenávat, že dividend by se investoři nemuseli dočkat ani v nadcházejících letech. Celé je to završeno velmi výrazným zhodnocením ceny akcií v roce 2017 o více než 100 %. Přijetí nabídky k odkupu je tak vhodnou příležitostí investorů k uzavření svých pozic a výběru zisků.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688