Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.01.2018 09:03:40

Akcionáři ČEZ v čele se Šnobrem: Chceme MVH k financování JE


Minoritní akcionáři ČEZu, které sdružuje investor Michal Šnobr, žádají uspořádání mimořádné valné hromady. Uskutečnit by se měla v letošním prvním pololetí, ještě před řádnou valnou hromadou, která se pravidelně koná v červnu, řekl dnes ČTK Šnobr. Akcionář podle svého nejnovějšího oznámení sdružuje investory s více než 1 procentem akcií elektrárenské společnosti. To jim podle jeho slov otevírá možnost svolávat mimořádné valné hromady.

Šnobr, který je kromě jiného také ekonomem a poradcem česko-slovenské investiční skupiny J&T, nejnověji uvedl, že důvodem jsou hlavně diskuse nad způsobem financování plánovaného nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Pokud by výstavbu měl platit samotný ČEZ, budou podle něj minoritní akcionáři poškozeni poklesem ceny akcií firmy. Ty se na pražské burze obchodují na úrovni více než dvouletých maxim kolem 500,00 . Krátce před vydáním článku rostly o 0,5 procenta na 503,00 za akcii.

„Je potřeba udělat konec s tím, když si stát nedokáže poradit s výstavbou jaderné elektrárny a v podstatě tvrdí, že český spotřebitel to financovat nemůže, český daňový poplatník to financovat také nemůže a teď přichází s tím - alespoň v náznacích - že by to měl financovat soukromý akcionář ČEZ. Tak s tím bude definitivně od tohoto okamžiku konec," uvedl Šnobr podle agentury Reuters.

Právě financování případného nového jaderného bloku v Dukovanech by podle některých názorů mohlo být jedním z letošních horkých témat v tuzemské energetice. Současný premiér Andrej Babiš ještě jako ministr financí v minulé vládě premiéra Bohuslava Sobotky několikrát uvedl, že výstavbu bloku by měla financovat sama polostátní společnost ČEZ. To by ale mohlo být mimo jiné nevýhodné pro minoritní akcionáře. Spekuluje se proto o možném rozdělení nebo transformaci firmy. V ní je majoritním vlastníkem český stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Fyzické osoby držely ke konci roku 2016 necelých 10 procent akcií ČEZ.

"V tomto okamžiku sdružuji investory, kteří mají více než jedno procento akcií ČEZ, to znamená: stali se kvalifikovaným akcionářem s možností svolávat mimořádné valné hromady s možností úkolovat dozorčí radu, s možností požadovat v mnoha věcech vysvětlení, s možností případně tyto věci žalovat a dovést k odpovědnosti jednotlivé členy představenstva i dozorčí rady," uvedl Šnobr podle Reuters. Pokud vedení ČEZ mimořádnou hromadu nesvolá, „pak se obrátíme na soud," citovala investora ČTK.

"Každý akcionář má práva daná zákonem, v našem případě zákonem o obchodních korporacích, aby hájil své zájmy," reagoval podle ČTK mluvčí polostátní firmy Ladislav Kříž.

Loni ČEZ vyplatil dividendu 33 korun na akcii. Šnobr očekává, že dividenda zůstane minimálně na úrovni 30 . Domnívá se ale, že by mohla být vyšší.

Zdroje: Reuters, ČTK, Twitter, ČEZ

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688