Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  29.12.2017 06:08:22

Vysílačky vězeňské službě dodá RCD Radiokomunikace. NSS zamítl kasační stížnost KonekTelu

Zadavatelé často zdůvodňují svou nechuť k používání subjektivních hodnotících kritérií jejich snadnou napadnutelností  a možností relativizace ze strany dodavatelů. Důkazem, že se dají nastavit hodnotící kritéria, která obstojí i v rámci správního řízení, je nedávný rozsudek Nejvyššího správního soudu.

Vězeňská služba ČR poptávala v roce 2014 radiostanice a v zadávacím řízení vybrala jako nejvýhodnější nabídku společnosti RCD Radiokomunikace, která byla dražší, ale v součtu hodnocení obdržela větší počet bodů než nabídka společnosti KonekTel. Ta se však s verdiktem zadavatele neztotožnila a napadla průběh zadávacího řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ÚOHS ve svém rozhodnutí (potvrzeném jeho předsedou) obecně popsal postup zadavatele v případě stanovení ekonomické výhodnosti nabídky. Nezbytností je řádné koncipování hodnotících kritérií, stejně jako způsobu jejich hodnocení.  ÚOHS neshledal v postupu hodnotící komise odklon od podmínek stanovených zadávací dokumentací.

Hodnotící komise se musela v rámci hodnocení technických a užitných vlastností radiostanic, které mělo váhu 30% (nabídková cena představovala proti tomu 60% váhy), zabývat tvarem a rozměrem radiostanic a uživatelskými vlastnostmi SW, což také učinila. V otázce hodnocení ergonomie výrobku ÚOHS konstatoval, že i zde hodnotící komise (ve spolupráci s expertní skupinou) postupovala, jak jí ukládala zadávací dokumentace, a všechny své závěry jasně a srozumitelně zdůvodnila.

Správní žaloba společnosti KonekTel označila hodnocení za překvapivé a nepředvídatelné a rozdíly mezi nabídkami byly vytvořeny uměle a dodatečně. Uchazeč o veřejnou zakázku, tedy KonekTel velmi rozsáhle napadal způsob hodnocení výměny baterie. Krajský soud konstatoval, že zadávací podmínky byly nastaveny transparentně, jednoznačně a dostatečně určitě. Tohoto nastavení se v celém průběhu zadávacího řízení držela i hodnotící komise. Pokud zadavatel požadoval intuitivnost a přehlednost, byla logická preference českého rozhraní. V rámci hodnocení tvaru a rozměru, musel zadavatel přihlédnout rovněž k délce antény. Obdobně podpořil Krajský soud i způsob postupu hodnotící komise v případě výměny baterie.

Ve své kasační stížnosti KonekTel zdůraznil, že velmi zásadními rozdíly v subjektivních hodnotících kritériích způsobil jejich převahu nad kritérii objektivními. ÚOHS se ve svém stanovisku omezil vedle souhlasu s rozhodnutím Krajského soudu na úvahu, že se společnost KonekTel spíše než se způsobem hodnocení zabývá vymezením hodnotících kritérií.

Nejvyšší správní soud dal ve svém rozsudku zapravdu Krajskému soudu, potažmo ÚOHS. Zdůraznil, že není možné za nezákonné a netransparentní apriori označit zadávací řízení, v němž se na prvním místě neocitne dodavatel s nejnižší cenovou nabídkou. V otázce hodnocení jednotlivých kvalitativních kritérií soud odkázal k „proslulému“ rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 6. 11. 2009, č. j. 5 Afs 75/2009 – 100), podle níž „nespadá do pravomoci orgánu dohledu přezkoumávat myšlenkové pochody jednotlivých hodnotitelů nabídek, ale pouze dodržení zákonného rámce postupu při zadávání veřejné zakázky (s odkazem na rozsudek Vrchního soudu v Olomouci č. j. 2 A 1/99 – 32 ze dne 17. 6. 1999). Rozhodnutí komise nepodléhá přezkumu správních soudů. Jejich úkolem je pouze přezkoumat, zda jsou myšlenkové postupy hodnotící komise přezkoumatelně vyjádřeny ve zprávě o posouzení a hodnocení nabídek, což se v daném případě nepochybně stalo. V otázce hodnocení výměny baterie Nejvyšší správní soud v zásadě zopakoval předchozí argumentaci s dovětkem, že zadavatel při koncipování zadávací dokumentace nemohl  dopředu vědět, jaká technická řešení radiostanic mu dodavatelé nabídnou. Obdobně setrval na předchozí argumentaci, že délka antény je součástí vnějších rozměrů zařízení.

Zadavatelé se tedy nemusejí automaticky obávat stanovení subjektivních hodnotících kritérií. Vždy je však nutné klást důraz na jejich precizní specifikaci v zadávacích podmínkách a podrobné zdůvodnění v rámci hodnocení nabídek.

Jiří Reichl

Příspěvek Vysílačky vězeňské službě dodá RCD Radiokomunikace. NSS zamítl kasační stížnost KonekTelu pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688