TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  27.12.2017 17:41:55

Aby sleva opravdu byla slevou: Na tohle si dejte pozor, radí experti

Vánoce jsou sice za námi, to ale rozhodně neznamená, že by nákupní šílenství skončilo. Jednak spousta lidí našla mezi dárky obálky s penězi a navíc začaly povánoční výprodeje, ve kterých obchodníci slibují až osmdesátiprocentní slevy. Ale není všechno zlato, co se třpytí.

"1 + 1 zdarma, krach cen, totální výprodej, slevy až 80 %, vše za polovinu – podobnými nápisy se obchodníci snaží vzbudit dojem, že levnější už to nebude a je třeba bez váhání nakoupit právě u nich. Výprodeje jsou, byly a budou populární, ale chcete-li opravdu ušetřit, je potřeba zachovat chladnou hlavu," varuje spotřebitelská organizace dTest.

Každá podobná akce je totiž promyšleným krokem obchodníků. Schválně až příště půjdete kolem výlohy, kde jsou vypsané osmdesátiprocentní slevy, zajděte blíž a podívejte se, jestli před číslicí 80 není malé až.

"Zboží s nejvyšší uvedenou slevou rozhodně nebude plná prodejna a spíše budete mít problém zjistit, co konkrétně je tolik zlevněno," popisuje Lukáš Zelený z dTestu.

A dodává, že pokud vám částky před a po na cenovce nesedí, neváhejte se obrátit na Českou obchodní inspekci. Může se totiž jednat o klamání zákazníků a za to jsou mastné pokuty.

Při nákupu čehokoli také rozhodně neuškodí mít přehled o tom, kolik konkrétní věc běžně stojí. To, že jeden obchod zlevní pomeranče o polovinu ještě neznamená, že jinde je neseženete za stejnou či lepší cenu i bez slev. 

"Hranici mezi marketingem a klamavou obchodní praktikou už překračují falešné slevy, kdy prodejce cenu výrobku vlastně vůbec nesníží a slovo „sleva“ použije jen jako magické zaklínadlo k nalákání nepozorného spotřebitele. Někteří obchodníci se uchylují i k dočasnému navýšení ceny, aby ji pak mohli snížit na původní hladinu a vydávat tento rozdíl za slevu," uvádí další triky dTest.

Rozhodně také není pravda, že na zboží ve slevě není záruka či že je nějak zkrácená či omezená. Záruka je stejná - výjimkou je pouze situace, kdy je něco zlevněné kvůli nějaké vadě - třeba křivě našitému zipu. Tuhle vadu pochopitelně reklamovat nemůžete, jiné ovšem už ano.

Pozor si dejte také na akce typu 3+1 zdarma. Obchodník může v případě reklamace tvrdit, že na kus „zdarma“ se záruka nevztahuje. Je pravda, že záruka se vztahuje pouze na zboží, za které jste zaplatili, vždy je ovšem nutné určit, který kus je tím „darem“. Není-li možné jednotlivé kusy od sebe odlišit, jedná se jen o množstevní slevu a reklamovat můžete každý kus zboží zvlášť.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688