Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.12.2017 17:05:55

Jestřábi v bankovní radě stále v menšině (Speciální analýzy)


Jestřábí křídlo bankovní rady bylo i dnes neúspěšné, když se mu nepodařilo prosadit další zvýšení sazeb. Klíčová úroková sazba tak zůstává na 0,5 %, když pro zachování současné sazby hlasovalo pět členů bankovní rady, zatímco dva hlasovali pro zvýšení sazeb o 25 bb. ČNB se tak zatím drží své prognózy, kterou bankovní rada zveřejnila na začátku listopadu. Proinflačním rizikem zůstává kurz koruny, který od posledního zasedání mírně oslabil. Nejenom pomalejší zhodnocování koruny, ale také dobrá výkonnost domácího hospodářství povedou k tomu, že ČNB bude počínaje únorem úrokové sazby zase zvyšovat. V příštím roce očekáváme čtyři zvýšení sazeb. Na konci roku by podle nás repo sazba měla dosáhnout 1,5 %.  

Bankovní rada dnes poměrem hlasů pět ku dvěma rozhodla o zachování sazeb beze změny. Dvoutýdenní repo sazba je tak i nadále na 0,5 %. Dva členové bankovní rady hlasovali pro zvýšení repo sazby na 0,75 %. Guvernér Rusnok zhodnotil rizika listopadové prognózy jako vyrovnaná a nevýrazná, když se HDP i inflace zatím vyvíjí plně v souladu se stávajícím výhledem. ČNB si je však vědoma toho, že rizika vyššího růstu mezd a slabší koruny se mohou velmi rychle naplnit.

Podle dvou členů bankovní rady, kteří dnes hlasovali pro zvýšení sazeb, se ekonomika přehřívá a zpomalení mzdového růstu může být pouze jednorázový výkyv. Hlasování těchto dvou členů bankovní rady ukazuje, že v ČNB je chuť sazby zvyšovat. Guvernér Rusnok dnes znovu potvrdil, že s prognózou je konzistentní růst domácích úrokových sazeb ke 3 % ke konci roku 2019. Nicméně za šest týdnu bude ČNB vytvářet novou prognózu, která zohlední dosavadní vývoj. Podle guvernéra Rusnoka většina bankovní rady zhodnotila, že se nestane nic dramatického, pokud se zvyšováním sazeb na nový výhled vyčká.      

Diskuze se vedla o překoupenosti koruny. Ta podle bankovní rady zůstává silná. Ukazuje se  ale, že i přesto koruna je schopná posilovat. Překvapivé pro nás bylo prohlášení, že koruna je v současnosti mírně silnější, než jak ukazuje prognóza ČNB ze začátku listoapdu. Důvodem pravděpodobně je, že prognóza byla hotová již přibližně v polovině října a k výraznému posílení došlo právě od poloviny října do začátku listopadu (přibližně o 0,7 %). Od minulého zasedání tedy koruna oslabila, nicméně od doby dokončení prognózy je silnější. Kurz CZK/EUR pod prognózou byl pro většinu bankovní rady další argument, proč ponechat úrokové sazby beze změny.

Normalizace sazeb bude pokračovat příští rok

Současný výhled centrální banky předpokládá zvýšení sazeb v příštím roce o cca 30 bb a poté skokové zvyšování sazeb na konci roku 2019, když by se repo sazba měla přiblížit 3%. Prognózu centrální banky bereme s rezervou. Na jedné straně věříme, že ČNB chce mít na konci roku 2019 sazby mnohem výše než nyní, ale čekáme mnohem rovnoměrnější trajektorii než centrální banka. My předpokládáme, že bankovní rada bude zvedat sazby po 25 bb každé čtvrtletí a repo sazba tak bude podle našeho názoru na začátku roku 2019 na úrovni 1,75 %.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688