Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Bydlení  |  19.12.2017 15:39:25

Strhla vám vichřice střechu, ale pojišťovna odmítla zaplatit? Pozor na pojistné podmínky

To, že jste proti vichřici pojištění a silný vítr vám strhne střechu, ještě nemusí znamenat, že vám pojišťovna škodu zaplatí. Problémem mohou být pojistné podmínky.  Důležité může být to, zda jste pojištění proti vichřici, proti větru o určité síle nebo, zda se jedná o pojištění nemovitosti nebo domácnosti. Vyplacení pojistného plnění může ovlivnit také fakt, kdy jste pojistnou událost nahlásili a zda jste nemovitost zabezpečili. Na co si tedy dát pozor?

Existují výluky z pojištění

Každý, kdo již někdy řešit škodnou událost, jistě ví, že existují výluky z pojištění. U cestovního pojištění se například jedná o škodu způsobenou dopravním prostředkem (pokud tedy v cizině nabouráte vypůjčený automobil, pojišťovna vám škodu pravděpodobně neproplatí). U pojištění nemovitosti proti vichřici se může jednat o škodu, kterou způsobil vítr, který nedosahoval síly vichřice, která začíná na 103 km/h (takže, když vám strhne střechu vítr o rychlosti 95 km/h, můžete mít smůlu).

Není pojem jako pojem

Pojistné podmínky někdy obsahují rozdílné definice pojmů, než které jsou obecně známe. Často se tak děje u úrazového pojištění, kdy je například zranění lékařem definováno jako přetětí, ale pojišťovna pojistné plnění neproplatí, protože dle podmínek proplácí pouze přeříznutí. U škody způsobené větrem se může jednat o odlišné rozmění pro sílu větru (například je vichřice obecně definována jako vítr o rychlosti větru 103 – 117 km/h, ale pojistné podmínky ji definují jako vítr o rychlosti vyšší než 115 km/h).

Nezabezpečení nemovitosti vás může vyjít draho

Jestliže dojde například ke stržení střechy, je důležité objekt zabezpečit. Pokud byste tak neučinili a byla by způsobená škoda (například vytopení prvního podlaží), pojišťovna by mohla na základě pojistných podmínek odmítnout škodu za vytopení proplatit a zaplatila by pouze novou střechu.

Škodu nahlaste ihned

Nahlášením škody pojišťovně neotálejte. Ihned, jakmile zabezpečíte nemovitost, ohlaste pojišťovně škodu. Nečekejte ani s pořízením důkazů, jakmile to bude možné, udělejte si fotografie vzniklé škody a následného zabezpečení objektu. Můžete se tím vyhnout následným dohadům s pojišťovnou.

Dejte si pozor, jaké máte pojištění

V neposlední řadě si poradně přečtěte, jaké pojištění podepisujete. Pokud byste totiž měli sjednáno například pojištění domácnosti, pojistka by se vám nemusela vztahovat například na pergolu, kterou máte umístěnou na balkoně pojištěného bytu.

Nenechte si nic vymluvit

Jestliže se domníváte, že máte nárok na vyplacení pojistného plnění, ale pojišťovna vám tvrdí opak, nenechte si to vymluvit a bojujte za svůj nárok na proplacení škody. Jestliže pojišťovna nereaguje na vaše připomínky, nebo reaguje zamítavě, obraťte se na právníka, případně na společnost Vaše nároky.cz, která poškozené klienty ve sporech s pojišťovnami zastupuje.

 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na:www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688